Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, a declarat că 21 de miniştri de resort din Uniunea Europeană au discutat vineri, în Franţa, despre cum răspunde în prezent această politică cerinţelor consumatorului şi producătorului, oficialii ajungând la concluzia că nu va exista un PAC-xit, potrivit Agerpres.
„Ieri am fost, împreună, 21 de miniştri, de fapt s-au reunit la invitaţia ministrului francez, în Franţa, pentru a discuta despre PAC şi cum răspunde ea cerinţelor consumatorului şi producătorului – fermierului. Cu toţii am fost de acord că mecanismele actuale ale PAC nu permit intervenţia Comisiei Europene pentru a reglementa piaţa şi este nevoie ca să avem în vedere pe viitor acest lucru. Sigur, în contextul Brexitului s-a menţionat faptul că nu va fi un PAC-xit, adică o renunţare la PAC, care, de fapt, reprezintă cea mai integrată politică din Uniunea Europeană şi care trebuie să rămână în continuare cu o finanţate corespunzătoare”, a precizat Achim Irimescu, prezent sâmbătă, la Pericei, pentru o întâlnire cu omologul său maghiar, Fazekas Sandor.
Acesta a adăugat că este nevoie de o simplificare a PAC, la nivel naţional existând, datorită complexităţii actualelor proceduri, mii de dosare de plată ale fermierilor blocate datorită unor erori făcute de aceştia.
„Trebuie, neapărat însă, să simplificăm foarte mult, pentru că de-a lungul timpului s-a complicat foarte mult şi fermierii noştri ar trebui să fie adevăraţi doctori în ştiinţă ca să poată să aplice această politică agricolă comună. În plus, Agenţiile de Plăţi nu sunt agenţii de consultanţă şi ei au mari probleme în a sprijini fermierii să-şi completeze documentele corespunzător şi a nu face erori. În România avem câteva mii de dosare care sunt blocate din erorile rezultate ca urmare a declaraţiilor cu greşeli, pe care le-au făcut producătorii noştri şi au probleme în a-şi încasa fondurile”, a subliniat sursa citată.
Achim Irimescu a precizat că avut sâmbătă, la Pericei, o discuţie foarte bună cu ministrul Fazekas Sandor, fiind abordate o serie de aspecte care vizează Politica Agricolă Comună şi felul în care răspunde volatilităţii preţurilor pieţei, pentru că ne confruntăm cu o criză pe sectorul laptelui, cărnii de porc şi fructelor şi legumelor.