Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Avem în vedere lansarea unui nou program de susţinere pentru partea de reproducţie şi îngrăşare a porcilor de 60 de ferme şi 40.000 de locuri

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin-Ionuţ Barbu, a anunţat, vineri, în cadrul unei vizite de lucru la mai multe obiective de investiţii din judeţul Mehedinţi, că se are în vedere lansarea unui nou program de susţinere integrat pentru partea de reproducţie şi îngrăşare a suinelor de 60 de ferme şi 40.000 locuri de îngrăşare.
AGERPRES - vin, 06 sept. 2024, 17:50
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: Avem în vedere lansarea unui nou program de susţinere pentru partea de reproducţie şi îngrăşare a porcilor de 60 de ferme şi 40.000 de locuri

Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, primul obiectiv pe agenda deplasării a inclus vizita la şantierul pentru construirea maternităţii de suine din localitatea Burila Mare, deţinută de Cooperativa Agricolă Danubius Farm, beneficiară a Programului de susţinere a crescătorilor de suine pentru activitatea de reproducţie.

Investiţia constă în realizarea de locuri noi de cazare în fermă de reproducţie nouă, iar valoarea acesteia este de 45,325 de milioane de lei (9,2 milioane de euro). Lucrările se desfăşoară cu asistenţă financiară nerambursabilă în proporţie de 90%, iar termenul de finalizare este octombrie 2025.

Florin Barbu a discutat cu fermierii şi a putut evalua la faţa locului stadiul de execuţie al proiectului de investiţii, asigurându-i pe aceştia de întreaga susţinere a MADR pentru implementarea corectă şi finalizarea proiectului de finanţare în timp util.

„Ministrul Barbu a reamintit celor prezenţi că ministerul a solicitat Comisiei Europene modificarea Regulamentului, astfel încât fermierii să îşi poată achiziţiona un efectiv de animale cu 70% subvenţie de la Uniunea Europeană şi 30% contribuţia beneficiarului, iar în acest fel se va putea subvenţiona achiziţionarea de matcă de animale prin fonduri europene. Totodată, ministrul a anunţat că se are în vedere lansarea unui nou program de susţinere integrat pentru partea de reproducţie şi îngrăşare de 60 de ferme şi 40.000 locuri de îngrăşare. Conducerea MADR i-a asigurat pe cei prezenţi că toate programele de sprijin, atât în sectorul vegetal, cât şi în zootehnie vor fi continuate, în beneficiul fermierilor”, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Potrivit sursei citate, şeful de la Agricultură l-a felicitat pe beneficiar pentru stadiul pozitiv al investiţiei şi ritmul alert de avansare a lucrărilor şi a susţinut că proiectele de investiţii din cadrul programelor de susţinere ale MADR vor fi vizibile şi îşi vor demonstra eficienţa prin reducerea deficitului balanţei comerciale la porc şi carnea de porc şi prin atingerea gradului de autosuficienţă la carnea de porc.

Un alt obiectiv al vizitei oficialului în judeţul Mehedinţi a fost staţia de pompare şi şantierul pentru reabilitarea staţiei de pompare de bază SPA Ţigănaşi în cadrul proiectului de investiţii „Reabilitarea amenajării de irigaţii Crivina Vânju Mare”. Execuţia lucrărilor a început în iulie 2022 şi are un grad de realizare de 98%, iar în acest sens Florin Barbu a apreciat evoluţia realizării lucrărilor, data de finalizare fiind devansată cu nouă luni.

Staţia de Pompare de la Ţigănaşi a fost repusă în funcţiune, în urma unei perioade de reabilitare de doi ani, iar ministrul s-a asigurat că instalaţiile de funcţionare sunt pregătite, după 20 de ani de pauză.

În egală măsură, în cadrul obiectivelor de irigaţii, acesta a vizitat şantierul pentru reabilitarea canalului de aducţiune ce vizează reabilitarea staţiei de pompare de bază SPA Ţigănaşi, a staţiei de repompare SRP Devesel, a canalului de aducţiune, a canalelor de distribuţie şi a construcţiilor hidrotehnice aferente din Amenajarea de irigaţii Crivina Vânju Mare. Aceste investiţii sunt prevăzute în Programul Naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii (PNI) din România. Execuţia lucrărilor a început în mai 2024, iar durata de finalizare a lucrărilor este de 3 ani.

Ministrul Agriculturii le-a transmis celor prezenţi că este necesară accelerarea investiţiilor în infrastructura de irigaţii, astfel încât să crească suprafaţa irigată, pentru a veni în sprijinul nevoilor fermierilor.

„Programul PNI vine în întâmpinarea unor măsuri din sectorul irigaţiilor din cadrul PNDR, atât din perioada de programare 2007 – 2013, cât şi din actuala perioadă de programare financiară europeană 2014 – 2020”, a declarat el, fiind citat în comunicat.

Suprafaţa totală ce va fi pusă la dispoziţia beneficiarilor pentru obiectivele de investiţii aferente judeţului Mehedinţi în urma reabilitării va fi de 73.751 ha.

În continuare, demnitarul a vizitat în comuna Rogova terenul propus pentru construirea unui depozit de fructe şi legume în vederea valorificării superioare a resurselor şi producţiei agricole judeţene. Oficialul MADR a declarat că, prin construirea acestor depozite, ministerul are în vedere protejarea producţiei româneşti.

Nu în ultimul rând, Florin Barbu a vizitat şi fabrica de procesare a cărnii de porc Medieşanu din Drobeta-Turnu Severin. Obţinute din ingrediente de cea mai bună calitate şi carne din fermele proprii, produsele fermei sunt foarte căutate şi apreciate de consumatori.

Alături de ministrul Agriculturii s-au aflat preşedintele Consiliului Judeţean Aladin Georgescu, directorul general al ANIF, Cornel Popa, precum şi alţi reprezentanţi ai autorităţilor publice de la nivel local.

Te-ar mai putea interesa și
Concurența analizează tranzacția de 700 mil. euro prin care PPC a cumpărat toatre regenerabilele deținute de Macquarie în România
Concurența analizează tranzacția de 700 mil. euro prin care PPC a cumpărat toatre regenerabilele deținute de Macquarie ...
Consiliul Concurenţei analizează tranzacția prin care Public Power Corporation SA intenționează să preia companiile Felix Renewable Holdings SRL, Tomis Team SA, Ovidiu Development SA, MW Team......
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară – analiză
Românii au preferat Grecia, Spania şi Italia pentru vacanţa de vară – analiză
Românii şi-au petrecut vacanţele de vară din acest an în principal în ţările mediteraneene, cu Grecia, Spania şi ...
Companiile au redus cu circa 20% bugetele pentru servicii IT, în ultimii doi ani – analiză
Companiile au redus cu circa 20% bugetele pentru servicii IT, în ultimii doi ani – analiză
Bugetele alocate pentru servicii IT sunt cu aproximativ 20% sub nivelul înregistrat în urmă cu doi ani, iar programatorii ...
Cât va fi cursul BNR, în următoarele 12 luni, de câte ori va mai coborî dobânda-cheie până la sfârșitul anului şi ce se întâmplă cu inflaţia şi deficitul bugetar – sondaj CFA România
Cât va fi cursul BNR, în următoarele 12 luni, de câte ori va mai coborî dobânda-cheie până la sfârșitul anului ...
Curs BNR - Sondaj CFA România. Leul se va deprecia în faţa euro, în următoarele 12 luni, cred 89% dintre participanții ...