„Avem în continuare înregistraţi la APIA (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură n.r.) peste 700.000 de fermieri care sunt persoane fizice, cu suprafeţe între 1 şi 5 hectare. Avem o producţie foarte mare de legume şi fructe care, din păcate, se comercializează în continuare pe marginea drumului – nu că aşa şi-ar dori producătorii respectivi -, ci pentru că nu au în momentul de faţă un centru de colectare în zonă, nu fac parte dintr-o cooperativă, nu au putere de negociere, nu îşi permit să plătească o taxă de raft sau altfel de taxă în hypermarket. Vrem să stimulăm această categorie, extrem de însemnată în România, să intre în cooperative, să reducem în felul acesta costurile de producţie, în egală măsură, să comercializăm în comun – şi să le mărim capacitatea de negociere a fermierilor, astfel încât să obţină un preţ mai mare. (…) Pregătim o ordonanţă de urgenţă pentru a redefini cooperativele în România, de a crea facilităţi fiscale astfel încât să trecem, aşa cum am spus de fiecare dată, la un alt nivel de organizare în agricultură”, a menţionat Constantin.
Potrivit acestuia, cele trei facilităţi sunt: eliminarea impozitului pe norma de venit, scutirea unui procent de 20% din impozitul pe profit pentru o perioadă de cinci ani şi eliminarea impozitului pe proprietate pentru bunurile care se folosesc în cooperative. „Rămân proprietari atât pe bunurile care intră în cooperativă, cât şi pe produse”, a subliniat ministrul Agriculturii.
Constantin a menţionat că România a redevenit o ţară importantă pe harta mondială din punct de vedere agricol, însă ar trebui să producă mai multe produse cu valoare adăugată şi să nu mai exportăm materie primă.
„Aşa cum observaţi şi astăzi – cred că ne-am îmbunătăţit în ultimii ani din punct de vedere cantitativ, dar şi din punct de vedere calitativ. Vedem pe lângă produsele clasice, produse tradiţionale, produse ecologice… România produce, România a redevenit o ţară importantă pe harta mondială din punct de vedere al agriculturii. Acum trebuie să producem mai mult cu valoare adăugată, să nu mai exportăm materie primă, să exportăm materii procesate care au valoare adăugată. Cred că avem nevoie ca produsele româneşti să fie mai mult întâlnite pe rafturile marilor magazine”, a adăugat şeful MADR.
Mii de bucureşteni sunt prezenţi duminică pe şoseaua Kiseleff din Bucureşti, între Piaţa Victoriei şi strada Arhitect Ion Mincu, la RuralFest 2015, evenimentul care aduce satul românesc în mijlocul Capitalei.
RuralFest este un târg al micilor producători de hrană sănătoasă, unde bucureştenii pot degusta sute de produse tradiţionale, pot lua parte la demonstraţii meşteşugăreşti sau la prezentări ale organizaţiilor neguvernamentale interesate de conservarea valorilor rurale, pot găsi restaurante cu preparate specifice regiunilor istorice, dar şi expoziţii cu vânzare de produse tradiţionale şi o microfermă de animale.
RuralFest este organizat duminică, în intervalul orar 9,00 – 20,30, de Reprezentanţa Comisiei Europene în România, împreună cu partenerii săi în acest eveniment, Ministerul Agriculturii şi Primăria Municipiului Bucureşti.