Ministrul Agriculturii: Plata integrală a subvenţiilor pe suprafaţă către fermierii români va începe în martie
‘În urma analizei pe care am avut-o cu Agenţia de Plăţi şi cu furnizorul de soft pentru modulul de plăţi într-o primă fază, analizând toate cerinţele care trebuie îndeplinite, a fost avansată data de 27 aprilie 2016. Ulterior, discutând pe o procedură pe care ne-a impus-o Curtea de Conturi în ceea ce priveşte elaborarea contractului şi stabilirea exactă a detaliilor pentru realizarea modulului respectiv, am ajuns la a câştiga o lună. Sper ca în martie, cel târziu, să începem plăţile’, a explicat ministrul Agriculturii.
Plata avansului pe suprafaţă a fost acordată cu întârziere din cauza unor disfuncţionalităţi ale sistemul informatic care controlează distribuţia subvenţiilor, angajaţii APIA fiind nevoiţi să prelucreze manual o parte din cererile depuse de fermieri. Consorţiul SIVECO-Teamnet este dezvoltatorul modulului cu care lucrează APIA, iar pentru plata integrală a subvenţiei este nevoie de un nou modul informatic ce trebuie realizat tot de asocierea SIVECO – Teamnet, în baza unui contract-cadru din 2014, în valoare totală de 28 milioane euro fără TVA.
Potrivit datelor APIA, până la termenul limită, 30 noiembrie, peste 602.000 de fermieri care au depus cereri de plată în cadrul Schemei de Plată Unică pe Suprafaţă (SAPS) – Campania 2015 au primit 255,448 milioane de euro drept avans pentru o suprafaţă de 5,75 milioane de hectare.
Cuantumul pentru plata SAPS – Campania 2015 este de 77,42 euro/ha, potrivit Hotărârii de Guvern nr. 900 privind reglementarea unor măsuri financiare temporare pentru stimularea gradului de absorbţie a fondurilor alocate pentru agricultură aferente schemelor de plăţi directe şi pentru măsuri de piaţă în agricultură, precum şi a ajutoarelor specifice care se finanţează din Fondul European de Garantare Agricolă.
Plata în avans poate fi acordată în procent de până la 70% din valoarea totală a plăţilor directe iar România a acordat un avans de aproximativ 53 euro/ha.