Mare parte din producția de cereale însămânțate în toamna 2019 ar putea fi compromisă urmare a unei secete pedelogice (lipsa apei în sol) extreme, a anunțat astăzi ministrul Adrian Oroș. El spune că în perioada următoare echipe ale departamentelor pentru Situații de Urgență vor merge în teren, acolo unde vor exista solicitări, pentru a constata și evalua pagubele. Aceasta pentru ca fermierii să poată fi despăgubiți, pentru prima dată în următorii zece ani.
În toamna anului trecut a fost însămânțată cu grâu, secară, triticale, orz, orzoaică și rapiță o suprafață de aproximativ 2,2 milioane de hectare.”Din păcate, peste criza coronavirus în perioada aceasta s-a instalat o seceta puternică, extremă. Fermierii din Dobrogea au spus că nu au mai întâlnit o asemenea secetă. Chiar dacă în ultimele ore și probabil următoarele zile o să mai fie precipitații, datele pe care le avem de la ANM nu sunt încurajatoare. Din păcate, în Moldova, Dobrogea există deficit de apă în sol, iar seceta este semnificativ de lungă durată. Seceta pedologică puternică și extremă a compromis culturile de toamnă acolo unde nu a fost posibili de a se iriga”, a declarant Oroș.
Potrivit acestuia, în momentul de față au fost semnate peste 760 de contracte între asocațiile de udători și ANIF ceea ce presupune că o suprafață de 830.000 de hectare poate fi irigată. Ar mai fi astfel aproximativ 200.000 de hectare ce ar mai putea fi udate, după semnarea contractelor dintre asociații și ANIF, în condițiile în care, în total, se pot iriga 1.000.610 hecatre.
Se vor da despăgubiri
Oroș a asigurat fermierii că Ministerul va da despăgubiri celor afectați de secetă, cuantumul, resursele și termenele de plata urmând a fi stabilite după ce se va evalua situația. „Acum ne concentrăm ca la nivel de Comisii județene să se constate care este dimensiunea pagubei, suprafața caliamitate și procent. Modalitatea de calcul ( a subvenției n.red) o vom stabilim apoi. Acum ne interesează ca cei ce vor să intre în statistici să o poată face și comisiile pentru situații de urgență să se prezinte (în teren n.red) și să facă aceste constatări.Unii vor dori să se facă evaluările acum , altii doresc ca procesele verbale să fie încheiate după data de 10 mai, astfel încât evaluarea să fie reală. Banii vor ajunge la fermieri după recoltare când vom ști dimensiunea pagubelor și vom identifica resursele”, mai spune ministrul.
Acesta a precizat că va exista și baza legală pentru ca echipele pentru situații de urgență ce se vor constitui la nivel local și județean să poată constata pagubele generate de secetă, prin emiterea unui ordin de ministru care va stabili regulamentul de punere în aplicare a HG 557/2016 privind managementul tipului de risc.