Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu crescătorii de oi. Ce le-a spus Daea ciobanilor

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, s-a aflat duminică, la Loman, în mijlocul crescătorilor de ovine din Munţii Sebeşului, prilej cu care a făcut 'o baie de mulţime', el afirmând că nu se află întâmplător la un festival pastoral organizat în localitatea din Alba cu cel mai mare număr de oi, respectiv 15.000.
Economica.net - Dum, 17 sept. 2017, 14:34
Ministrul Agriculturii s-a întâlnit cu crescătorii de oi. Ce le-a spus Daea ciobanilor

‘Nu întâmplător (mă aflu aici – n.r.) şi ştiţi şi dumneavoastră, că mereu mă puneţi în dialog cu imaginea şi dacă puteţi să stăruiţi tot timpul. Pe mine nu mă deranjează. Îmi face o deosebită plăcere să vorbesc despre o specie care îşi găseşte rolul şi rostul aici şi care trebuie susţinută pentru a putea mobila muntele cu ceea ce este necesar în aşa fel încât el să fie stăpânit şi de om şi de animal’, a declarat presei ministrul Agriculturii, care a adăugat că a petrecut ‘o zi excepţională’.

După ce crescătorii de ovine i-au prezentat o serie de probleme, Petre Daea a afirmat că apreciază că oierii au făcut acest lucru, fiind, a spus ministrul, ‘un moment al dialogului sincer’.

‘Eu am venit (la Loman – n.r.) dintr-un interes, spuneam, legitim şi un interes care mă poartă prin ţară, acela de a lua contact cu oamenii, cu activitatea, pur şi simplu, a lor, pentru a găsi soluţii. Eu nu sunt căutător de greşeli, sunt căutător de soluţii. Cred că şi azi am găsit soluţii prin dialogul pe care l-am purtat cu crescătorii din această zonă’, a declarat ministrul.

Petre Daea le-a spus ciobanilor că au voie să aibă câţi câini doresc la stână.

‘Noi am stabilit să nu existe un anumit număr. Numărul este stabilit de fiecare cioban în parte, în aşa fel încât el ştie câţi câini îi trebuie, unde îi trebuie şi cum. Nu câinii sunt duşmanii naturii. Sub nicio formă. Fiecare dintre oieri îşi cunoaşte interesul. Nu cred că trebuie noi să-i învăţăm câţi câini trebuie să aibă. Dimpotrivă. Trebuie să îi lăsăm pe ei în liniştea lor, în arealul lor, în gândirea lor corectă, puternică şi extrem de necesară pentru că, în lupta cu natura, câştigătorii, de regulă, sunt cei care sunt puternici şi echilibraţi’, a susţinut ministrul.

O altă problemă pe care au ridicat-o ciobanii a fost aceea că le este interzis să intre cu turmele prin pădure.

‘Sunt lucruri pe care trebuie să le reglăm, pentru că sunt situaţii deosebite când oaia, chiar dacă i-am arăta pistolul, ea tot intră în pădure, după umbră sau uneori de teamă sau după apă. Aici lucrurile trebuie să fie înţelese în profunzimea lor şi, cu siguranţă, ele vor fi înţelese şi aplicate cum se cuvine’, a declarat Daea.

Ministrului Agriculturii i s-a solicitat sprijin şi pentru omologarea unei rase locale de oi, respectiv oaia ţurcană varietatea oacheşă de Loman.

Petre Daea a asistat şi la punere în scenă a coborârii oilor de la munte şi a vizitat mai multe ţarcuri cu ovine. Referindu-se la excrementele provenite de la oi, ministrul a opinat că acestea reprezintă ‘aur negru’. Ministrul a explicat jurnaliştilor că acestea sunt bune pentru păşuni, fiind hrană pentru plante. ‘Este îngrăşământul cel mai bun pentru plante. Se lasă în zone greu accesibile. Pe unde umblă oaia nu poate să intre tractorul sau un alt utilaj care ar putea să împrăştie un asemenea îngrăşământ. Iar îngrăşământul natural este excepţional pentru plante, pentru sol. De aceea preţuiesc acest animal, şi nu numai, ci toate animalele, pentru că ele se integrează foarte bine în ciclul acesta biologic pe care îl vedem. Unii îl înţeleg, alţii nu, dar trebuie să-l respectăm toţi’, a explicat Daea.

Ministrul a vizitat şi o reconstituire a unei stâne tradiţionale, prilej cu care interiorul acesteia i-a stârnit amintiri despre copilărie şi despre mama sa. De asemenea, Petre Daea a achiziţionat, contra cost, mai multe produse specifice zonei, cum ar fi sloi de oaie, caşcaval de oaie sau ceapă roşie.

Petre Daea a promis că se va implica şi în dotarea cu costume pentru un grup de mici căluşari din Loman.

După plecarae de la Festivalul „Coborâtul oilor” de la Loman, Petre Daea s-a deplasat la Jidvei, unde a vizitat crama şi podgoriile uneia din cele mai renumite companii în domeniu din ţară

Te-ar mai putea interesa și
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Numărul societăților cu capital străin înființate în România a scăzut cu peste 13% în primele 11 luni din 2024
Un număr de 5.588 de societăţi cu capital străin au fost înfiinţate în România în primele 11 luni din 2024, în scădere cu 13,32% comparativ cu perioada similară din 2023, conform datelor......
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Aglomeraţie pe Valea Prahovei; se circulă în coloană între Breaza şi Comarnic şi între Sinaia şi Buşteni
Centrul INFOTRAFIC informează că duminică sunt valori ridicate de trafic pe DN 1 Ploieşti - Braşov, circulându-se în ...
Incendiu la o clădire a Liceului Timpuri Noi din Calea Dudeşti
Incendiu la o clădire a Liceului Timpuri Noi din Calea Dudeşti
Pompierii ISUBIF intervin, duminică, pentru stingerea unui incendiu produs la o clădire a Liceului Timpuri Noi (în prezent ...
Grupul Volkswagen, acuzat că nu a protejat datele personale a 800.000 de utilizatori de mașini
Grupul Volkswagen, acuzat că nu a protejat datele personale a 800.000 de utilizatori de mașini
Informații primite, verificate și, ulterior, dezvăluite de publicația germană Der Spiegel arată că date personale ...