Ministrul Agriculturii și reprezentanții asociațiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor (Video)

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul vegetal au agreat luni 13 solicitări venite din partea fermierilor, după mai bine de trei ore de negocieri, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 15 ian. 2024, 18:50
Ministrul Agriculturii și reprezentanții asociațiilor din sectorul vegetal au agreat 13 solicitări venite din partea fermierilor (Video)

Printre acestea se află acordarea în regim de urgenţă a plăţilor APIA, compensarea pierderilor suferite de fermierii români afectaţi de importurile din Ucraina, acordarea de credite cu dobândă subvenţionată, plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură.

Totodată, şeful de la agricultură şi reprezentanţii Asociaţiei pentru Agricultură şi Cooperare (AAC) au convenit acordarea de credite cu dobândă subvenţionată pentru capital de lucru şi investiţii în ferme, cu marja dobânzii de maximum 2% +ROBOR (termen: 29 februarie 2024) şi plata unui sprijin de 100 de euro/ha pentru culturile înfiinţate în toamna anului 2022 pe cadrul Ucraina. „În cazul în care, după rectificarea bugetară, se vor identifica sume disponibile la MF se va lua în calcul şi compensarea culturilor din primăvara anului 2023 – termen: 31 mai”, se arată în procesul verbal care conţine cele 13 puncte agreate de cele două părţi.

Pe lista solicitărilor aprobate se află şi actualizarea valorii ajutorului de stat privind rambursarea accizei la motorina achiziţionată şi utilizată în agricultură, cu termen 31 iunie 2024.

De asemenea, o altă propunere vizează derogare GAEC 7 (rotaţia culturilor – n. r.) şi GAEC 8 (lăsarea a 4% din suprafaţa fermei teren necultivat – n. r.), agricultorii solicitând clarificarea condiţiilor în care se aplică cele două GAEC-uri începând cu anul de cerere 2023-2024 şi diminuarea procentului de sancţiuni la nivel minim, în baza forţei majore. Pentru această solicitare termenul este sfârşitul lunii ianuarie.

Pe de altă parte, s-a stabilit modificarea în regim de urgenţă a Ordonanţei 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice şi echivalarea categoriei permis categoria B cu TR şi a celei B1 cu TR1 precum şi că înmatricularea utilajelor se va realiza numai prin supunerea înregistrării acestora la primărie, fără obligativitatea CIV şi respectiv a ITP-ului indiferent de tonaj. Modificările ar urma să fie aprobate în următoarea şedinţă de Guvern.

Alte propuneri agreate vizează asumarea revizuirii şi adoptării legislaţiei necesare, în actualul exerciţiu parlamentar, privind durata minimă a contractului de arendă, precum şi concesionarea păşunilor, apă gratuită pentru infrastructura principala de irigaţii în anul 2024 şi subvenţionarea a 50% din costurile suportate cu energia electrică de către OUAI-uri (Organizaţia Utilizatorilor de Apă pentru Irigaţii).

De asemenea, în acest an se vor efectua modificări la Legea 34/2013, Legea 170/2023 şi Legea 138/2004 prin asimilarea amenajărilor locale de irigaţii cu subvenţionarea ca şi a OUAI, inclusiv amplasarea de panouri fotovoltaice în amenajările secundare de irigaţii doar cu acordul OUAI -urilor şi implementarea şi operaţionalizarea Sistemului Naţional de Gestionare a Riscurilor din Agricultură.

Ordonanţa de urgenţă privind amânarea ratelor se află în avizare la Consiliul Concurenţei urmând a fi discutată în proxima şedinţă de guvern.

Totodată, ultima propunere convenită prevede realizarea împreună cu fermierii a unui studiu de impact privind utilizarea sistemului antigrindină din zona Vrancea.

Luni dimineaţa, Alianţa avertizase că va iniţia de urgenţă demersurile pentru organizarea unui protest autorizat la nivel naţional dacă Ministerul Agriculturii nu soluţionează revendicările organizaţiei.

AAC este o organizaţie cu reprezentativitate la nivel naţional, formată din Federaţia Naţională PRO AGRO, Liga Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România – LAPAR, Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – UNCSV şi Asociaţia Forţa Fermierilor – AFF.

Sprijin pentru crescătorii de oi și capre

Sectorul ovin şi caprin va beneficia în anul 2024 de o sumă de 80 de milioane de euro prin sprijinul cuplat, iar prin ajutorul naţional tranzitoriu (ANT) vor fi disponibile în acest an alte 40 de milioane de euro, a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.

„Din punctul nostru de vedere, industria alimentară este la pământ. De aceea eu vreau să mulţumesc fermierilor din sectorul zootehnic ovin şi caprin pentru dezvoltarea acestui sector, pentru investiţiile pe care urmează să le facă în acest sector. Am discutat despre bugetul pe anul 2024 şi vreau să anunţ public că sprijinul cuplat în sectorul ovin şi caprin va fi în anul 2024 de 80 de milioane de euro. Vreau să anunţ că ajutorul naţional tranzitoriu în sectorul ovin din România va beneficia de 40 de milioane de euro în anul 2024. Este pentru prima oară în România când sectorul ovin are prin Programul Strategic axă separată pentru dezvoltarea şi înfiinţarea fermelor. Sunt 20 de milioane de euro în momentul de faţă, iar această axă este deschisă”, a subliniat Florin Barbu, la finalul discuţiilor cu asociaţiile din sectorul ovin şi caprin.

Acesta a precizat că le-a cerut asociaţiilor să depună în continuare proiecte pe această axă, chiar dacă în prezent banii nu sunt suficienţi, pentru că este posibilă relocarea sumelor de pe alte axe din Programul Strategic, iar aceşti bani pot merge către investiţii în fermele din sectorul ovin.

„Foarte mulţi fermieri ne-au solicitat inclusiv echipamente noi prin care să reducă costurile în ferme. Solicitările au fost îndreptăţite. Sunt probleme pe partea de colectare a lânii. (…) Am reuşit împreună deblocarea celui mai important proiect de 40 de milioane de euro pentru valorificarea şi colectarea lânii în România. Acel proiect este semnat şi în luna martie vor începe lucrările la acest proiect”, a mai spus şeful MADR.

O altă problemă ridicată de ciobani a vizat tunsul oilor, având în vedere că au crescut costurile, însă ministrul i-a asigurat că va veni şi pe acest segment cu un sprijin suplimentar.

„Mai avem un lucru foarte important şi aici o să am o discuţie împreună cu domnul premier Marcel Ciolacu prin care să venim cu un sprijin suplimentar pentru partea de tuns. Este o problemă destul de delicată. În momentul de faţă, preţurile au crescut şi sunt convins că vom găsi sumele necesare pentru a acoperi aceste costuri”, a transmis el.

Nu în ultimul rând, ministrul Agriculturii a transmis că a stabilit cu toate asociaţiile şi cu toate persoanele fizice care deţin efective de ovine în România să elaboreze împreună actele normative. „Eu cred pentru prima oară când asociaţiile şi persoanele fizice din România stau la masă şi sunt în faţa dumneavoastră a presei şi cred că vom cădea de acord pe aceste acte normative, prin grupurile de lucru pe care le-au solicitat (…) Consider că cel mai important lucru într-un stat democratic este dialogul. Nu cred că trebuie să fim în stradă, pentru că lucrurile pot fi rezolvate prin dialog şi prin implicarea atât a echipei tehnice din Ministerul Agriculturii, cât şi a fermierilor, iar acestea să lucreze împreună, ca să iasă acte normative bune pentru acest sector”, a adăugat Florin Barbu.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...