Cotaţiile futures pentru ţiţeiul Brent, indicatorul de referinţă pe plan internaţional, au crescut cu 19,5% până la 71,95 dolari per baril, cea mai mare creştere înregistrată vreodată în cursul unei zile.
„Cred că este puţin prematur să luăm orice acţiuni cu privire la dacă va fi sau nu nevoie de rezerva strategică de petrol a SUA, până când nu vom obţine mai multe informaţii cu privire la perioada de timp în care aceste facilităţi vor fi închise”, a declarat Rick Perry într-un interviu pentru CNBC.
Rebelii yemeniţi houthi, sprijiniţi de Iran şi care se confruntă de cinci ani cu o coaliţie militară condusă de Riad, au revendicat responsabilitatea pentru atacurile cu drone asupra unor instalaţii petroliere în Arabia Saudită. Exploziile au declanşat incendii în rafinăria Abqaiq, cea mai mare pentru prelucrarea petrolului din lume, precum şi pe câmpul petrolier Khurais.
Preşedintele SUA, Donald Trump a spus că administraţia americană este gata să acceseze rezervele strategice dacă va fi nevoie. Aceste rezerve conţin aproximativ 645 milioane de barili de petrol într-o serie de peşteri subterane de pe coasta statelor Texas şi Louisiana, o cantitate similară cu ceea ce SUA consumă într-o lună.
La rândul său, Departamentul american al Energiei a anunţat că lucrează cu Agenţia Internaţională a Energiei, principalul organism de consiliere pe probleme energetice al celor mai dezvoltate 30 de state, pentru a stabili dacă este nevoie de eliberarea concertată de petrol din rezervele strategice.
Rick Perry a încercat luni să frâneze o creştere explozivă a preţului petrolului, subliniind că pe piaţă este disponibilă o cantitate substanţială de petrol. „Vreau să subliniez că piaţa are la dispoziţie o cantitate substanţială de petrol”, a insistat Rick Perry, potrivit căruia ţările IEA, organizaţie din care face parte şi SUA, au rezerve petroliere de peste 1,5 miliarde barili de ţiţei. Perry a mai spus că se aşteaptă ca o coaliţie de ţări să îşi unească eforturile pentru a răspunde la atacurile asupra instalaţiilor petroliere din Arabia Saudită, dar nu a oferit detalii cu privire la orice posibilă acţiune.
După atacul cu drone împotriva a două instalaţii petroliere din Arabia Saudită Riadul a fost nevoit să îşi reducă producţia de petrol la jumătate, ceea ce reprezintă aproximativ cinci milioane de barili de ţiţei pe zi, 5% din producţia mondială de petrol pe zi.
Sursa: AGERPRES