Potrivit unui comunicat al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), el a semnat, în Turcia, Memorandumul de Înţelegere româno-bulgaro-turc privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră – MCM Black Sea, o iniţiativă în premieră pentru statele aliate riverane, scrie Agerpres.
Alături de ministrul român, la ceremonia de semnare au participat, din partea statelor iniţiatoare, ministrul turc al apărării, Yaşhar Guler, şi ministrul adjunct al apărării din Bulgaria, Atanas Zaprianov.
În cadrul ceremoniei oficiale de semnare a Memorandumului, oficialul român a evidenţiat importanţa acestui proiect pentru siguranţa navigaţiei în Marea Neagră, dar şi pentru postura aliată de descurajare şi apărare pe Flancul Estic, arată MApN.
„Concretizarea acestui proiect a fost una dintre priorităţile mandatului meu, pentru că este responsabilitatea noastră, ca state riverane şi membri ai NATO, să depunem toate eforturile pentru siguranţa acestei mări, cu sprijinul şi implicarea aliaţilor noştri”, a afirmat ministrul Tîlvăr.
El a subliniat că securitatea regiunii Mării Negre rămâne o prioritate absolută pentru România, iar Memorandumul de Înţelegere privind constituirea grupului operativ pentru combaterea minelor marine în Marea Neagră va permite şi altor state aliate şi partenere să contribuie la această iniţiativă.
„Prin lansarea MCM Black Sea demonstrăm solidaritatea şi angajamentul nostru comun în contracararea ameninţărilor minelor marine care plutesc în derivă în Marea Neagră. (…) Luna trecută, prima dintre cele două nave vânătoare de mine achiziţionate din Marea Britanie a intrat în serviciul Forţelor Navale Române. Această nouă capabilitate, înzestrată cu tehnologie de ultimă generaţie, va contribui semnificativ la îndeplinirea misiunilor de identificare şi neutralizare a minelor din Marea Neagră”, a evidenţiat ministrul român.
În abordarea problematicii esenţiale a securităţii Mării Negre, Angel Tîlvăr a afirmat că şi alte iniţiative, precum misiunile de Poliţie Aeriană ale NATO, au un rol important în menţinerea securităţii regionale.
„Doresc să îmi exprim aprecierea sinceră faţă de valorosul nostru aliat, Turcia, pentru dislocarea recentă a patru aeronave F-16 şi a 80 de militari la una dintre principalele noastre baze aeriene”, a spus ministrul Tîlvăr.
Oficialul român a subliniat că „trebuie menţinută toată atenţia NATO asupra evoluţiilor de securitate din regiunea Mării Negre unde, împotriva normelor dreptului internaţional, Federaţia Rusă continuă atacurile nediscriminatorii care vizează infrastructura civilă ucraineană, fiind produse distrugeri semnificative, cu impact major asupra populaţiei civile”.