Ministrul azer al Industriei și SOCAR vin în România. Privatizarea Oltchim, printre subiectele de discuție

O delegație condusă de ministrul azer al Industriei și Energiei, Natiq Alyev, însoțit de președintele SOCAR (compania petrolieră și de gaze naturale deținută de statul azer - n.r.) urmează să viziteze România în această toamnă pentru convorbiri pe tema privatizării combinatului Oltchim, precum și pentru analizarea altor oportunități de investiții în țară, se arată într-un comunicat al Ministerului Economiei remis, miercuri, AGERPRES.
Economica.net - mie, 23 oct. 2013, 20:13
Ministrul azer al Industriei și SOCAR vin în România. Privatizarea Oltchim, printre subiectele de discuție

Ministrul Economiei, Andrei Dominic Gerea, a discutat, miercuri, cu Farid Abdinbayov, ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Republicii Azerbaidjan în România, despre stadiul colaborării comercial — economice dintre cele două țări, apreciindu-se existența unui potențial ridicat de dezvoltare a relațiilor bilaterale.

‘Demnitarul român a dat asigurări că partenerii azeri vor primi informațiile actualizate cu privire la procesul de privatizare a combinatului (Oltchim — n.r.) și a solicitat ca, în măsura posibilităților, să fie devansată sosirea delegației’, se precizează în comunicatul citat.

În cadrul întâlnirii, cele două părți și-au exprimat disponibilitatea pentru dinamizarea relațiilor economice și comerciale bilaterale, cu accent pe posibilitățile de atragere de investiții. Astfel, s-a subliniat necesitatea ca oamenilor de afaceri din cele două țări să li se furnizeze cât mai multe informații pe domenii concrete, pentru viitoare colaborări și investiții.

‘Este foarte important ca, prin consultări atât la nivel guvernamental cât și la nivelul mediilor de afaceri din cele două țări, să găsim acele proiecte de cooperare economică a căror concretizare să contribuie la creșterea substanțială a schimburilor comerciale bilaterale și a investițiilor reciproce’ a precizat ministrul român.

Potrivit datelor Ministerului Economiei, la 31 decembrie 2012, schimburile comerciale româno — azere se cifrau la 112,2 milioane dolari, din care exportul românesc a fost 22,6 milioane dolari, iar importul 89,6 milioane dolari.

La 31 august 2013, totalul livrărilor reciproce a fost de 75,2 milioane dolari, înregistrându-se o creștere cu 12,2%, față de perioada similară a anului 2012, datorată exclusiv majorării exportului românesc cu 86,7%, până la 26,2 milioane dolari, în timp ce importul s-a redus cu 7,5%, la 49 milioane dolari.

Creșterea exportului coroborată cu diminuarea importului a condus la o îmbunătățire a balanței comerciale cu 16 milioane dolari. Principalele poziții la exportul românesc sunt mașini, aparate și echipamente industriale, produse farmaceutice, lemn și articole din lemn.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...