‘Aceasta va fi o perioadă de turbulenţe. Cred că începem să o simţim. Vor fi urcuşuri şi coborâşuri’, a declarat Hammond la Washington pentru postul britanic Sky News.
Lira s-a depreciat cu circa 4 % faţă de dolar în ultima săptămână.
‘Probabil ceea ce s-a întâmplat săptămâna aceasta s-a datorat faptului că investitorii au reacţionat şi şi-au asumat faptul că Brexitul va avea loc’, a spus Hammond.
În alte declaraţii, pentru BBC, ministrul a subliniat că ‘o parte din ce s-a întâmplat noaptea asta s-a datorat unor factori tehnici’ şi a reiterat că ‘pieţele vor urca şi vor coborî’ în perioada următoare.
‘Traversăm o perioadă de volatilitate. Vor fi comentarii şi putem să ne aşteptăm ca pieţele să se confrunte cu o mai mare volatilitate în perioada aceasta şi va trebui să ne pregătim pentru ea’, a mai spus el.
La închiderea Bursei din Londra, moneda britanică era cotată la 1,1127 euro (cu 1,86 % mai puţin faţă de joi) şi la 1,2414 dolari (în scădere cu 1,84 %).
Pe parcursul zilei, lira a recuperat o parte din terenul pierdut în căderea abruptă de noaptea trecută, când a ajuns la o cotaţie de 1,1378 dolari şi 1,1068 euro.
Unii analişti au afirmat că o problemă informatică la sistemele automatizate ale pieţei valutare ar putea fi motivul scăderii pronunţate, dat au menţionat şi unele declaraţii de joi seară ale preşedintelui francez, Francois Hollande, drept posibilă explicaţie.
Hollande a cerut ‘fermitate’ în viitoarele negocieri dintre Londra şi Bruxelles pentru a stabili condiţiile ieşirii Marii Britanii din UE, ceea ce ar fi putut alimenta nervozitatea de pe pieţe legată de consecinţele Brexitului.
Într-un comunicat, Banca Angliei a anunţat că un comitet al instituţiei investighează motivele ‘acestuia şi ale altor episoade pasagere’.