Ministrul britanic al transporturilor: Asociațiile de transportatori sunt de vină pentru criza din Marea Britanie
Ministrul Transporturilor din Marea Britanie, Grant Shapps, a cerut astăzi britanicilor să se comporte normal atunci când cumpără carburant, spunând că nu există o lipsă de combustibil și că guvernul a intervenit pentru a remedia situația.
Reacția ministrului vine după ce, în ultimele zile, s-au format coloane lungi de vehicule la benzinăriile din regat. Comercianții de carburanți au anunțat că penuria de benzină și motorină a apărut după ce companiile petroliere nu au reușit să facă aprovizionarea din cazua lipsei de șoferi pentru cisterene. Ca urmare a cozilor tot mai lungi la care britaniciic stau cu orele, unele stații de alimentare cu carburanți au raționalizat vânzarea.
„Există suficient combustibil. Nu există lipsă de combustibil în țară”, a declarat în schimb Grant Shapps pentru Sky News.
„Cel mai important lucru este ca oamenii să continue să alimenteze mașinile așa cum ar face în mod normal. (…) Atunci nu veți avea cozi și nici nu veți vedea pompe închise”, a completat ministrul britanic.
Pentru a contracara problemele de aprovizionare din Marea Britanie, guvernul a anunțat un plan de eliberare a unot vize temporare de lucru pentru 5.000 de șoferi străini de camioane.
În ciuda acestei măsuri, asociațiile oamenilor de afaceri avertizează că soluția nu poate rezolva situați decât pe termen scurt, în Marea Britanie existând o penurie acută de forță de muncă care riscă să creeze perturbări majore dincolo de livrările de combustibil, inclusiv pentru comercianții de alte produse, mai ales în perioada premergătoare Crăciunului.
Parcă pentru a muta atenția de la problemele cauzate de Brexit și decizile grește ale politicienilor britanici, Grant Shapps a numit panica din cauza combustibilului o „situație fabricată” și a dat vina pe asociațiile de transportatori care, în viziunea lui „sunt disperate să aibă mai mulți șoferi europeni care aduc daune veniturilor salariaților britanici”.
Premierul Boris Johnson se confruntă cu o presiune în creştere, în contextul în care pandemia şi consecinţele Brexitului au accentuat lipsurile, pe lângă creşterea preţurilor la energie.
Fabricile, restaurantele şi supermarketurile sunt afectate de lipsa şoferilor de camioane de săptămâni sau chiar de luni de zile.
De exemplu, lanţul fast-food McDonald’s a rămas luna trecută fără milkshake-uri şi alte băuturi, în timp ce concurentul său KFC a fost obligat să scoată unele produse din meniu, iar lanţul Nando a închis temporar zeci de restaurante din lipsa cărnii de pui.