Ministrul britanic de Finanţe avertizează că un Brexit ar duce la majorarea impozitelor
Potrivit celor mai recente sondaje de opinie, tabăra care susţine votul pentru ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană la referendumul din 23 iunie are un avans de şase puncte procentuale în faţa celor care sprijină rămânerea în blocul comunitar.
Într-un discurs pe care îl va susţine miercuri, Osborne va avertiza că reducerea schimburilor comerciale şi a investiţiilor în urma părăsirii blocului comunitar va lăsa o ‘gaură’ de 30 de miliarde de lire sterline (42 miliarde de dolari) ce va trebui acoperită prin majorarea taxelor şi tăierea cheltuielilor pentru sănătate, educaţie şi apărare. Osborne va fi susţinut şi de Alistair Darling, predecesorul său în guvernul laburist al lui Gordon Brown, care face şi el campanie pentru rămânerea Marii Britanii în UE.
‘Părăsirea UE ar reduce investiţiile, ar lovi familiile şi ar afecta economia britanică. Voi avea responsabilitatea de a reface stabilitatea finanţelor publice şi aceasta ar însemna un buget de urgenţă, în care vom fi nevoiţi să majorăm taxele şi să tăiem cheltuielile’, ar urma să spună miercuri George Osborne, potrivit unor extrase din discursul său trimise în avans presei în cadrul campaniei pentru rămânerea Marii Britanii în UE (‘Britain stronger in Europe’).
George Osborne detaliază în discursul său şi măsurile fiscale ce vor trebui adoptate în cazul unui Brexit. Potrivit acestuia, impozitul pe venit ar urma să se majoreze cu două puncte procentuale, până la 22% pentru cota de bază, şi cu trei puncte procentuale, până la 43%, pentru cota superioară. De asemenea, vor creşte impozitele pe moşteniri, precum şi accizele pentru alcool şi benzină. De asemenea, cheltuielile pentru sănătate, educaţie şi apărare, până acum scutite de programul de şase ani vizând reducerea deficitului, vor fi micşorate cu 2%, la fel ca şi cheltuielile pentru pensii.
În replică, cei care fac campanie pentru ieşirea Marii Britanii din UE susţin că, astfel, economia va creşte, iar guvernul de la Londra va putea cheltui mai mult în sectoare precum sănătatea, dacă nu va mai trebui să contribuie la bugetul comunitar.
Britanicii se vor pronunţa pe 23 iunie, într-un referendum, cu privire la oportunitatea părăsirii Uniunii Europene de către Marea Britanie, una dintre cele mai importante decizii ale ţării în ultimele decenii.