„Aceasta este de departe singura propunere care garantează o bună desfăşurare a schimburilor comerciale între Marea Britanie şi UE şi care ţine cont de problemele specifice din Irlanda. Nu văd alternativă credibilă, atât de aici, cât şi din partea UE”, a declarat Raad, potrivit Der Spiegel.
Totodată, în declaraţii publicate de Irish Times, ministrul britanic a subliniat că poziţia Marii Britanii asupra Brexit-ului rămâne aceea de a nu admite construcţia unei frontiere cu Irlanda de Nord pe Marea Irlandei. „Poziţia noastră rămâne aceea că nu trebuie să existe o frontieră pe Marea Irlandei şi că integritatea economică şi constituţională a Marii Britanii trebuie respectată”, a declarat Dominic Raab.
Marea Britanie, UE şi Dublinul s-au pronunţat pentru păstrarea unei „frontiere deschise” între Republica Irlanda şi provincia britanică Irlanda de Nord după Brexit, însă ele nu au reuşit să ajungă la un acord privind modalitatea în care s-ar putea realizat acest lucru.
Dezbaterea privind rămânerea Marii Britanii într-o uniune vamală cu UE a devenit unul dintre subiectele controversate în dosarul Brexit. O uniune vamală care stabileşte tarife externe pentru bunuri importate de UE şi permite libera circulaţie a acestora ar oferi o soluţie la problema evitării unei „frontiere dure”. Marea Britanie urmează să părăsească Uniunea Europeană la 29 martie 2019, dar până în prezent cele două părţi nu au ajuns la un acord privind ieşirea din UE.
Potrivit declaraţiilor lui Raab pentru Der Spiegel, viitoarea reuniune UE de la Salzburg, Austria, va fi „o importantă piatră de hotar”. „Am făcut deja compromisuri extinse. Am arătat că suntem foarte pragmatici şi ambiţioşi. Acum mingea se află în terenul UE”, a spus el.
De asemenea, Dominic Raab a declarat că Marea Britanie nu va organiza un al doilea referendum asupra Brexit-ului şi că, dacă parlamentarii britanici vor vota împotriva oricărui acord, atunci probabil nu va exista niciunul.