Iată câteva concluzii din articol:
Bulgaria a impus taxe punitive asupra operaţiunilor de petrol şi gaze deţinute de Rusia, într-un efort de a le face mai puţin profitabile şi de a-i obliga pe ei şi cumpărătorii lor europeni să caute alte opţiuni, potrivit oficialilor guvernamentali. Sofia a introdus vineri o taxă de 20 de leva (10 euro) pentru fiecare MWh de gaz provenit din Rusia. Scopul principal al ambelor măsuri a fost acela de a scoate ruşii de pe piaţa europeană, au spus oficialii.
Ministrul bulgar de Finanţe, Asen Vassilev, a declarat că scopul nu este de a face gazul mai scump pentru consumatorii din Ungaria şi Serbia, ci de a face mai puţin profitabilă pentru Gazprom transportarea gazelor prin Bulgaria.
„Noua taxă este . . . în conformitate cu obiectivele UE de reducere a dependenţei UE de combustibilii fosili din Rusia. Deoarece majoritatea contractelor Gazprom au preţul stabilit la punctul de livrare într-o anumită ţară, cel mai probabil taxa nu va avea niciun impact asupra preţurilor la gaze din aval”, a spus el. „Va reduce doar profiturile Gazprom”.
El a asirmat că Guvernul a notificat Bruxelles-ul cu privire la modificări. Un oficial UE a spus că Comisia Europeană „evaluează” această problemă.
Vassilev a spus că presiunea Guvernului asupra companiilor ruseşti a determinat, de asemenea, Lukoil să înceapă procesul de vânzare a celei mai mari rafinării din sud-estul Europei, care este situată lângă Burgas, un oraş bulgar de pe coasta Mării Negre.
„Probabil că există un avantaj economic în schimbarea acţionariatului rafinăriei”, a spus el pentru Financial Times. „Unele firme şi-au exprimat interesul”.
Guvernul nu este implicat în vânzarea rafinăriei, care furnizează mai mult de jumătate din producţia sa clienţilor internaţionali – inclusiv transporturi cruciale de motorină către Ucraina la începutul invaziei Rusiei.
Dar ministrul a spus că Sofia va menţine o serie de măsuri punitive până când vor apărea noii proprietari.