‘Nu ne grăbim deloc cu această reglementare privind domeniile ‘.ro’. Ne propunem ca, în septembrie, proiectul de lege să fie gata, să-l prezentăm şi să-l aprobăm în Guvern, iar ulterior să ajungă în Parlament. Am avut o consultare publică a părţilor implicate, ce a avut la bază un chestionar online, iar rezultatele sunt gata. În momentul în care realizezi o reglementare, este foarte important să ţinem seama de părerea celor implicaţi. Ne vom duce pe argumente atunci când vom întocmi proiectul de lege. Se va pleca de la legislaţia europeană. Când finalizăm această discuţie, vom forma un Grup de lucru care se va apuca să redacteze textul de lege. Intrarea în vigoare a noilor prevederi nu am stabilit-o, pentru că nu ştiam care este opinia oamenilor cu privire la domeniile care sunt deja înregistrate. Cu siguranţă, nimeni nu doreşte să apară abuzurile atunci când vorbim despre suspendarea sau anularea de domenii. Eu consider că o minimă reglementare a domeniilor ‘.ro’ face aceste domenii mai credibile şi mai sigure pentru oameni. Cred că asta ar putea stimula şi atrage oamenii către o zonă mai sigură’, a spus Jianu.
În ceea ce priveşte chestionarul online, au fost înregistraţi 627 de respondenţi, iar întrebările au fost structurate pe mai multe paliere.
Astfel, în urma consultării publice a rezultat faptul că mai mult de jumătate (54%) dintre respondenţi consideră că Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI – Bucureşti) ar trebui să fie entitatea statului care să gestioneze domeniile respective, în timp ce peste un sfert dintre cei chestionaţi (29%) susţin că acest lucru trebuie să cadă în sarcina unei entităţi multi-statement.
De asemenea, majoritatea celor intervievaţi (37%) au menţionat că valabilitatea unui domeniu ‘.ro’ ar trebui să fie de un an, iar 22% între 1 şi 5 ani. În acelaşi timp, 55% dintre cei intervievaţi au spus că suspendarea temporară a unui domeniu ar trebui să se facă numai în baza unui mandat de către o instanţă, iar 53,4% în cazul unei activităţi care pune în pericol vizitatorii domeniului respectiv.
Cât priveşte anularea unui domeniu, cei mai mulţi dintre respondenţi (77,2%) au menţionat că aceasta se poate face numai printr-o hotărâre judecătorească, în timp ce 36,4% afirmă că aceasta se poate realiza dacă un terţ face dovada deţinerii dreptului de marcă înregistrată.
‘Avem legislaţie privind suspendarea temporară a unui domeniu, atunci când apar probleme, de exemplu, de infectare cu malware etc. Suspendarea se poate întinde până când problemele sunt rezolvate. Foarte multe întrebări pe care le-am pus în chestionar sunt deja probleme pe care le-am primit din piaţă’, a precizat ministrul Comunicaţiilor.
În ceea ce priveşte preţul serviciilor, 62% dintre respondenţi au susţinut că statul ar trebui să intervină să asigure o protejare a clienţilor împotriva abuzului. Totodată, circa jumătate dintre cei chestionaţi (49%) a subliniat faptul că ar trebui să ţină cont de numărul de ani pentru care se achiziţionează un domeniu ‘.ro’, iar pe de altă parte cea mai mare parte a celor care au răspuns consideră că este nevoie de o perioadă de graţie de un an înainte ca un domeniu să fie declarat inactiv.
Consultarea publică demarată de Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), prin care actorii din industria IT&C au fost invitaţi să completeze online un chestionar specific privind reglementarea domeniilor ‘.ro’, s-a încheiat pe data de 28 februarie, iar începând din 1 martie, timp de trei luni, un grup inter-instituţional va redacta proiectul de lege, pornind de la punctele de vedere primite.
Chestionarul online a fost publicat pe site-ul instituţiei la finele lunii ianuarie 2017, iar data-limită pentru primirea răspunsurilor a fost stabilită la 28 februarie 2017.
Ulterior încheierii sesiunii de consultare publică, în intervalul 1 martie – 30 iunie 2017, un grup inter-instituţional va redacta proiectul de lege, pornind de la punctele de vedere primite, iar în 31 martie MCSI va organiza o întâlnire la sediul ministerului pentru a consulta părţile interesate cu privire la elaborarea proiectului de lege privind reglementarea Domeniului de Nivel Superior ‘.ro’
De asemenea, în luna iulie, ministerul va publica spre consultare proiectul de lege, pentru cel puţin 30 de zile, timp în care instituţia va organiza cel puţin o dezbatere pe marginea acestuia.
În toamna acestui an, în luna septembrie, ca urmare a procesului de consultare publică, Ministerul Comunicaţiilor va prezenta forma finală a proiectului de lege în şedinţă de Guvern.
MCSI a mandat, în ianuarie, membrii Consiliului de Administraţie ai Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare în Informatică (ICI) să anuleze hotărârea Consiliului de Administraţie ICI cu privire la implementarea serviciului de înregistrare şi mentenanţă a domeniilor ‘.ro’.
Decizia de a introduce un tarif de achiziţionare, precum şi un tarif de mentenanţă anuală pentru domeniile ‘.ro’, începând cu data de 1 iulie 2017, a aparţinut Institutului Naţional de Cercetare în Informatică (ICI), gestionarul departamentului RoTLD, serviciul de administrare de domenii .ro.
Conform datelor oficiale, anul trecut, Centrul Naţional de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) a colectat şi procesat circa 110,195 milioane de alerte de securitate cibernetică, în creştere cu 61,55% faţă de 2015, care au afectat un număr de 2.920.407 adrese IP unice.
Numărul total de IP-uri unice alocat organizaţiilor din România era, în 2016, de 7.540.736, în scădere faţă de anul 2015 (8.958.498) şi faţă de anul 2014 (aproximativ 10 milioane), respectiv de anul 2013 (aproximativ 13,5 milioane).