Ministrul Comunicaţiilor: Strategia naţională pentru smart city va fi lansată în dezbatere publică în noiembrie

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI) va lansa în dezbatere publică, în luna noiembrie, strategia naţională de smart city, prin care oraşele ţării vor fi încurajate să crească gradul de digitalizare în relaţia cu cetăţenii, a declarat, marţi, Bogdan Cojocaru, ministrul de resort, în cadrul Bucharest Forum, organizat de Institutul Aspen.
Economica.net - mar, 09 oct. 2018, 13:09
Ministrul Comunicaţiilor: Strategia naţională pentru smart city va fi lansată în dezbatere publică în noiembrie

„Digitalizarea este un subiect foarte important şi peste tot este actuală dezbaterea despre oraşele inteligente şi despre modul în care utilizăm platformele existente sau construim alte platforme, astfel încât să ajutăm oamenii să aibă o viaţă cât mai uşoară şi frumoasă în fiecare oraş”, a spus ministrul.

El a precizat că ministerul pe care îl reprezintă are în lucru două strategii extrem de importante pentru dezvoltarea noilor tehnologii şi a noilor platforme, pentru ca fiecare oraş să devină inteligent.

„Avem două grupe de lucru organizate în urma unor memorandumuri adoptate în Guvern pentru a construi o strategie de smart city, odată cu implementarea noilor strategii 5G. În primul grup de lucru, pentru smart city, sunt implicate mai toate ministerele, ceea ce este foarte important, pentru că Ministerul Energiei, de exemplu, are o componentă foarte importantă pe care trebuie să o dezbată, la fel şi Ministerul Transporturilor. Ne dorim ca în noiembrie să aducem în dezbatere publică această strategie, astfel încât să construim o infrastructură sigură, pentru că toate acestea au nevoie de securitate cibernetică. Este un subiect foarte dezbătut, inclusiv la nivel internaţional şi trebuie să tratăm cu seriozitate acest subiect”, a spus ministrul.

Cojocaru a amintit şi proiectul de Cloud Guvernamental, despre care a spus că se află pe ultima sută de metri.

„Acum ceva timp am adus în dezbatere necesitatea de a digitaliza relaţia dintre instituţiile publice şi cetăţean. Suntem pe ultimii metri în ceea ce priveşte proiectul de Cloud Guvernamental, care va deveni în cel mai scurt timp inima acestui proces de digitalizare. Apelul este deja deschis”, a adăugat el.

La finele lunii august, MCSI a transmis, într-un comunicat, că proiectul de Cloud Guvernamental va avea alocat un buget de 45 de milioane de euro şi va fi implementat în maximum doi ani de la data semnării contractului de finanţare.

„Sunt încrezător în faptul că viitorul Cloud Guvernamental va fi inima administraţiei publice, aducând nenumărate avantaje instituţiilor, dintre care amintesc scalabilitatea, flexibilitatea, performanţa ridicată, rezilienţa, siguranţa şi rentabilitatea în comparaţie cu sistemele dezvoltate local şi insular la nivelul fiecărei entităţi care lucrează cu şi pentru cetăţeni. Mai mult, cloud-ul va aduce cu sine şi reduceri substanţiale ale cheltuielilor în rândul instituţiilor, prin diminuarea costurilor pentru achiziţionarea de echipamente şi servicii IT în sectorul public, fiind vorba despre partea hardware, software, dar şi despre alte operaţiuni. Nu trebuie neglijat nici faptul că, odată cu implementarea acestui proiect, nu va mai exista povara asigurării mentenanţei sistemelor informatice”, susţine Bogdan Cojocaru, ministrul Comunicaţiilor.

Proiectul de Cloud Guvernamental propune o nouă abordare şi o soluţie integrată care oferă servicii de tip stocare, procesare şi utilizare la distanţă de sisteme şi aplicaţii informatice prin Internet, bazându-se pe partajarea resurselor pentru a obţine coerenţă şi a genera economii într-o reţea IT&C dezvoltată la nivelul instituţiilor publice.

În data de 25 iulie 2018, MCSI, prin Organismul Intermediar pentru Promovarea Societăţii Informaţionale şi Ministerul Fondurilor Europene, prin Autoritatea de Management pentru Programul Operaţional Competitivitate, au lansat apelul aferent Măsurii 2.3.1.- Consolidarea şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice dedicate serviciilor de e-guvernare tip 2.0 centrate pe evenimente din viaţa cetăţenilor şi întreprinderilor, dezvoltarea cloud computing guvernamental şi a comunicării media sociale, a Open Data şi Big Data – Secţiunea Cloud computing guvernamental şi reţelele sociale în instituţiile publice.

Cererile de finanţare pentru proiectul Cloudul Guvernamental pot fi depuse până pe data de 25 martie 2019, la ora 17:00, prin aplicaţia electronică MySMIS2014, cu toate anexele solicitate prin Ghidul Solicitantului.

Te-ar mai putea interesa și
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Moscova consideră exagerată promisiunea lui Trump de a pune capăt rapid războiului din Ucraina
Rusia ţine minte şi are în vedere declaraţiile preşedintelui ales al SUA, republicanul Donald Trump, conform cărora acesta va reuşi să pună rapid capăt războiului ruso-ucrainean, deşi......
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de legătură între SUA și UE
Orban Viktor jubilează la summitul Comunităţii Politice Europene de la Budapesta. Premierul maghiar se vede ca omul de ...
Cu un zâmbet satisfăcut şi strângeri de mâini ferme, premierul conservator ungar Viktor Orban, adesea izolat printre ...
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Alin Burcea (ANAT): Numărul turiștilor români care au vizitat Antalya a crescut cu 29% în 2024
Numărul de turişti români care au vizitat Antalya (Turcia) în 2024 a crescut cu 29% faţă de anul precedent, până ...
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Tranzacții de peste 128,7 milioane de lei cu acțiuni Hidroelectrica în ședinta de tranzacționare de astăzi de la BVB
Bursa de Valori Bucureşti a închis în creştere pe aproape toţi indicii şedinţa de tranzacţionare de joi, iar valoarea ...