Ministrul Corlăţean merge în Ucraina

Economica.net
10 03. 2014
corlatean_11932200

Potrivit unui comunicat MAE remis duminică AGERPRES, vizita ministrului Titus Corlăţean se înscrie în eforturile susţinute depuse de România, atât în cadrul structurilor europene şi euro-atlantice, cât şi în plan bilateral, pentru soluţionarea paşnică, prin dialog, a crizei acute din Ucraina.

‘Prezenţa la Kiev a ministrului român al Afacerilor Externe are loc pe fondul escaladării tensiunilor privind peninsula Crimeea, parte integrantă a Ucrainei independente şi suverane. Consultările de la Kiev vor prilejui şi abordarea unui set cuprinzător de aspecte aflate pe agenda bilaterală a relaţiilor dintre România şi Ucraina’, informează MAE.

Vizita a fost convenită cu ocazia convorbirii telefonice din data de 4 martie, la iniţiativa părţii române, între ministrul român de Externe şi omologul său ucrainean.

‘Am căzut de acord ca în perioada următoare să întreprind o vizită la Kiev pentru a discuta despre modul în care românii care trăiesc în Ucraina trebuie să beneficieze de standardele europene de protecţie şi aici am salutat faptul că preşedintele interimar al Ucrainei a refuzat să semneze decretul de promulgare a legii care abroga vechea lege privind limbile regionale şi minoritare’, a afirmat marţi Titus Corlăţean, la finalul discuţiilor avute cu reprezentanţii comisiilor parlamentare de politică externă referitoare la situaţia din Ucraina.

Şeful diplomaţiei române a anunţat că i-a informat pe parlamentari asupra discuţiei telefonice cu omologul său ucrainean legat de poziţia României pe tema situaţiei din ţara vecină.

‘Am informat membrii comisiilor parlamentare în legătură cu conţinutul discuţiei telefonice pe care am avut-o cu domnul ministru de Externe ucrainean. Poziţia României este apreciată, poziţia principială fermă de respectare a integrităţii teritoriale, a suveranităţii Ucrainei şi de condamnare împreună cu partenerii europeni şi euroatlantici a violării clare a acestor prerogative de suveranitate, acestui act de agresiune pe care acţiunea militară rusă l-a întreprins pe un teritoriu aparţinând statului ucrainean’, a subliniat Corlăţean.

Totodată, ministrul român de Externe a anunţat intenţia MAE de a trimite o echipă de negociatori la Kiev pentru finalizarea acordului de mic trafic de frontieră dintre România şi Ucraina.

‘Am căzut de acord în egală măsură să accelerăm procesul de negocieri pentru finalizarea şi semnarea acordului de mic trafic de frontieră. Mai sunt unu, două puncte încă în suspensie, nefinalizate din negocieri anterioare cu fostul guvern ucrainean. Voi transmite rapid o echipă de negociatori români la Kiev pentru a încerca să găsim soluţiile finale. Va fi o decizie foarte importantă de sprijin din partea României. Libera circulaţie pe o fâşie de 30 până la 50 de km de o parte şi de alta a frontierei, în mod gratuit, pe baza acelor permise pe care partea română le poate elibera’, a declarat Corlăţean.

Totodată, ministrul Afacerilor Externe a apreciat joi că decizia autorităţilor din Crimeea de a solicita intrarea în componenţa Federaţiei Ruse este ‘inadmisibilă şi ilegală’.

‘Decizia de astăzi, 6 martie, a autorităţilor Republicii Autonome Crimeea de a solicita intrarea în componenţa Federaţiei Ruse şi supunerea acestei opţiuni unui referendum la nivel local, la 16 martie, fără acordul autorităţilor centrale de la Kiev, este inadmisibilă şi ilegală, reprezentând o ameninţare directă la adresa integrităţii teritoriale a Ucrainei’, a susţinut Corlăţean. Şeful diplomaţiei române a apreciat, totodată, că orice demers referitor la statutul Crimeei trebuie realizat în consultare şi cu acordul autorităţilor de la Kiev.

‘Republica Autonomă Crimeea este parte integrantă a teritoriului suveran al Ucrainei independente, în interiorul frontierelor Ucrainei, recunoscute pe plan internaţional. Conform normelor de drept internaţional şi cadrului constituţional şi legal în vigoare al Ucrainei, orice demers cu privire la definirea statutului Republicii Autonome Crimeea trebuie să se realizeze în consultare şi cu acordul autorităţilor centrale de la Kiev’, a punctat şeful diplomaţiei române.

Parlamentul pro-rus al Crimeei – republică autonomă din sudul Ucrainei – a votat joi în unanimitate pentru intrarea republicii în componenţa Federaţiei Ruse.