„Am pornit de la premisa logică că această comisie, care e formată din 10-12 membri, câţi avea comisia de evaluare tehnică şi financiară a obiectivelor de investiţii, nu greşeşte din punct de vedere al legalităţii atunci când evaluează. În momentul în care există despăgubiri – deşi în toată istoria de când sunt eu în Ministerul Transporturilor nu am văzut ca instanţa să dea alt câştigător decât ce s-a dat, se dă în reevaluare în cel mai dramatic caz (…) semnarea şi banii care pot surveni în urma acestor despăgubiri date de instanţă să nu fie considerate prejudiciu la bugetul de stat, astfel încât funcţionarilor să le nu mai teamă să semneze actele. Că despre asta e vorba, se tem să semneze”, a explicat Cuc.
Totodată, el a precizat că în proiectul de ordonanţă valoarea despăgubirilor pe care le pot da instanţele se calculează din valoarea profitului şi nu din valoarea investiţiei, cum prevede legea în prezent.
Ministrul Transporturilor a subliniat că, în intervalul 2017-2019, s-au acumulat 311 luni de contestaţii pe toate proiectele scoase la licitaţie de către CNAIR şi că „astfel de lucruri se întâmplă şi la CFR”.
„Necesitatea nu este pentru moftul lui Cuc, ci este pentru infrastructura din România”, a menţionat ministrul.
Răzvan Cuc a mai adăugat, vorbind despre „trenarea” avizării proiectului de act normativ de către Ministerul Justiţiei, că nu ar vrea să creadă că „astfel de blocaje sunt făcute tocmai pentru a duce la neîndeplinirea programului de guvernare când vine vorba de infrastructura rutieră şi feroviară”.