‘Nu se poate exclude (posibilitatea) ca Brexitul să producă un efect de domino în Europa de Est’, a avertizat Asselborn pentru Tagesspiegel am Sonntag. El a adăugat că simplul fapt că premierul britanic David Cameron s-a gândit să convoace un referendum pe tema apartenenţei Marii Britanii la Uniunea Europeană a fost ‘o greşeală istorică’.
Chiar dacă Marea Britanie va decide să rămână în blocul comunitar la referendumul din 23 iunie, ‘acest lucru nu va soluţiona problema care rezultă din atitudinea negativă a britanicilor faţă de Uniunea Europeană’, a mai avertizat Asselborn.
Şeful diplomaţiei luxemburgheze a recunoscut că a avut uneori impresia că David Cameron şi şeful Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ în Polonia), Jaroslaw Kaczynski, au avut o înţelegere tacită de a perturba integrarea europeană. ‘Ambii par să aibă aceeaşi agendă în ceea ce priveşte atitudinea lor critică faţă de UE’, a spus Asselborn.
De când a câştigat alegerile, guvernul conservator şi eurosceptic al Poloniei a intrat în conflict cu factorii de decizie ai UE pe mai multe teme, printre care libertatea de exprimare şi democraţia, dar şi pe chestiuni legate de mediu şi de energie. Însă, în timp ce Polonia este cel mai important destinatar al fondurilor structurale, Marea Britanie transferă mai mulţi bani decât primeşte de la UE, unul dintre argumentele taberei pro-Brexit la care recurge pentru a susţine ieşirea Marii Britanii din UE.