„Nu consideraţi această contraofensivă ca fiind ultima, pentru că nu ştim care va fi rezultatul”, a declarat şeful diplomaţiei de la Kiev, Dmitro Kuleba, în comentarii publicate miercuri de cotidianul german Bild.
Va fi ultima doar dacă se va reuşi eliberarea teritoriilor ocupate de ruşi, a precizat acesta. În caz contrar, „înseamnă că va trebui să ne pregătim pentru următoarea contraofensivă”, a explicat ministrul ucrainean.
Kuleba a subliniat pe de altă parte că Ucraina va avea nevoie de semnificativ mai multe arme în lupta sa împotriva forţelor de ocupaţie ruse.
„Întrucât pentru a câştiga războiul ai nevoie de arme, arme şi iar arme”, a insistat el, amintind că Germania, prin compania Rheinmetall, deţine „un fel de titan al industriei de arme din Europa şi probabil din lume”.
Pe lângă muniţie, tancuri şi sisteme de apărare aeriană, Ucraina are nevoie mai ales de aeronave de luptă, iar ministrul ucrainean de externe contează pe susţinerea Berlinului pentru a procura avioane de luptă moderne F-16, însă spre deosebire de tancurile Leopard – produse de Rheinmetall – în acest caz decizia nu ţine de Germania, ci de SUA, notează dpa.
„Ne aşteptăm de la Germania să joace un rol activ în construirea unei coaliţii de ţări: cine va convinge Statele Unite să apese butonul verde?”, a mai formulat şeful diplomaţiei ucrainene.