Ministrul de Externe: E nevoie de consolidarea prezenţei NATO în regiunea Europei Centrale şi de Est

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a afirmat luni că este nevoie de consolidarea prezenţei NATO în regiune, o prezenţă cu caracter strict defensiv, în contextul în care Summitul NATO de anul viitor va avea loc la Varşovia.
Economica.net - lun, 21 dec. 2015, 13:21
Ministrul de Externe: E nevoie de consolidarea prezenţei NATO în regiunea Europei Centrale şi de Est

El a reamintit, la întâlnirea cu omologul polonez, Witold Waszczykowski, că reuniunea la nivel înalt a liderilor din statele din Europa Centrală şi de Est din luna noiembrie de la Bucureşti a fost o contribuţie la pregătirea Summitului de la Varşovia.

‘Declaraţia comună care a fost adoptată atunci vorbeşte, într-adevăr, pe de-o parte, de nevoia de punere în operă a deciziilor privind consolidarea capabilităţilor Alianţei luate în 2014 în Ţara Galilor. Şi, în acelaşi timp, am discutat cu domnul ministru şi este reflectat şi în declaraţia la care făceam referire nevoia de a consolida, de a asigura o prezenţă cât mai robustă a Alianţei în această regiune, o prezenţă care are un caracter clar defensiv şi care vizează consolidarea securităţii în zona noastră şi în vecinătatea noastră’, a precizat Comănescu, într-o conferinţă de presă, după ce a semnat alături de omologul său polonez ‘Planul de Acţiune 2016-2020 al Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia’.

Ministrul polonez de Externe a confirmat poziţia exprimată de omologul său român.

‘Considerăm că posibilitatea este una, aceea de a intensifica prezenţa Alianţei Nord Atlantice pe teritoriul ţărilor noastre. (…) Discuţia a început la Newport şi ar trebui să continue peste câteva luni la întâlnirea miniştrilor Apărării care va avea loc în februarie anul viitor şi ar trebui să se încheie cu rezultate pozitive la Summitul de la Varşovia din iulie anul viitor. Suntem deschişi în ceea ce priveşte posibilităţile de întărire, suntem flexibili, poate fi o întărire prin prezenţa aliaţilor şi suntem pregătiţi să discutăm despre cum ar arăta o astfel de prezenţă, ideea ca această zonă să fie apărată şi ca NATO să dea un semnal identic şi foarte clar că toate ţările din această regiune vor fi apărate în acelaşi fel’, a subliniat ministrul Witold Waszczykowski.

Cei doi miniştri de Externe au precizat că, în cadrul discuţiilor care au precedat semnarea,’Planului de Acţiune 2016-2020 al Parteneriatului Strategic dintre România şi Polonia’, subiectele au vizat stadiul relaţiilor bilaterale, situaţia securităţii regionale, cu referire la Ucraina şi Republica Moldova, riscurile privind flancul sudic al NATO şi UE, precum şi temele interne ale Uniunii Europene, pornind de la reformele propuse de premierul britanic David Cameron.

‘Aş dori să spun că este una dintre vizitele sentimentale pentru mine, pentru că am avut ocazia să-l însoţesc acum ani de zile pe preşedintele Kaczynski atunci când a venit şi s-a semnat aici primul acord, primul parteneriat strategic. Astăzi sunt mândru că vom continua această operă care a debutat acum şase ani de zile şi o vom continua în modul mai detaliat, strategic’, a adăugat ministrul polonez de Externe.

Pe tema dezvoltării parteneriatului în plan economic, ministrul român de Externe a făcut referire la perspectiva unui Forum comun al inovării româno-polon.

Lazăr Comănescu a precizat că, după conferinţa de presă, cei doi miniştri vor continua discuţiile în cadrul unui dejun de lucru.

Ministrul polonez de Externe, Witold Waszczykowski, aflat în vizită oficială în România, va avea o întâlnire şi cu preşedintele Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și
Tendinţă îngrijorătoare. Volumul cheltuielilor UE neconforme este în creştere (raport ECA)
Tendinţă îngrijorătoare. Volumul cheltuielilor UE neconforme este în creştere (raport ECA)
Nivelul de eroare estimat pentru cheltuielile de la bugetul Uniunii Europene creşte de la un an la altul, iar nivelul record al datoriei, războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei,......
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,6%, în primele opt luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale a crescut cu 14,6%, în primele opt luni ale anului
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) înregistrat de România în primele opt luni ale anului în curs s-a majorat cu ...
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
PIB a crescut cu 0,3% în trimestrul al doilea din 2024 – date INS
Produsul Intern Brut - date ajustate sezonier - estimat pentru trimestrul II din 2024 a fost de 442,094 miliarde lei preţuri ...
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru – vizat de DNA într-un dosar de luare mită
Fostul ministru al Sănătăţii Nelu Tătaru este vizat de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar ...