Ministrul de externe german pledează pentru admiterea rapidă în UE a Balcanilor de Vest – „Zonele gri” politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase

29 04. 2024
balcanii de vest 76543536

”Zonele gri’ politice şi geografice în Balcani sau în estul UE sunt extrem de periculoase’, a scris Baerbock într-un articol de opinie publicat pentru marcarea acestei aniversări.

‘Nu ne putem permite astfel de zone gri, dat fiind că, pentru (preşedintele rus Vladimir) Putin, ele sunt o invitaţie la amestec, la destabilizare’, adaugă ministrul german.

Articolul, consultat de agenţia dpa înaintea publicării, apare luni în presa din România, Lituania, Letonia şi Grecia.

La 1 mai 2004, Uniunea Europeană a admis în rândurile sale Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia,
Slovenia, Ungaria, Malta şi Republica Cipru.

‘Ştim cel puţin de la războiul de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei: extinderea UE astăzi este şi o necesitate geopolitică’, a mai scris Baerbock.

La fel ca acum 20 de ani, milioane de europeni văd astăzi o oportunitate şi o promisiune de a deveni cetăţeni ai UE.

‘Nu ne putem permite să avem încă o întreagă generaţie care lâncezeşte din nou în anticamera UE, aşa cum a fost cazul cu Balcanii de Vest’, a avertizat Baerbock.

‘Nu trebuie să risipim ocazia de a ne face uniunea mai mare şi mai puternică – şi, prin aceasta, mai sigură’, a afirmat ea.

Generaţia valului de extindere din 2004 a trebuit să îşi adune curajul ‘pentru a nu fi clătinată de vânturi şi sloganuri populiste’, a continuat ea.

‘Generaţia noastră are acum în faţă misiunea de a apăra şi consolida proiectul european de pace şi libertate, chiar dacă el costă o cantitate incredibilă de energie’, a subliniat Baerbock.

Potrivit ministrului german, pentru a reuşi în această întreprindere sunt necesare reforme, printre care mai puţine opţiuni de veto în Consiliul European.