Ministrul de Finanţe al Marii Britanii vrea să stimuleze creşterea economiei
Rachel Reeves, fostă economistă la Banca Angliei, a fost numită vineri de noul premier britanic, Keir Starmer, în postul de ministru de Finanţe, devenind prima femeie din istoria Marii Britanii care ocupă această poziţie.
La acest sfârşit de săptămână, Reeves şi Starmer au convenit primele măsuri ce vor fi adoptate pentru a arăta că se mişcă rapid în vederea rezolvării problemelor profunde ale Regatului Unit.
„Ştim că nu putem schimba lucrurile peste noapte. Ne confruntăm cu o moştenire sumbră. Dar o anticipasem”, a declarat noul ministru de Finanţe, care s-a angajat să contribuie la rezolvarea problemei deficitului de locuinţe noi, şi să accelereze planificatele aprobări pentru proiectele de infrastructură, inclusiv ferme eoliene, adăugând: „Nu avem timp de pierdut”.
De asemenea, Reeves încearcă să curteze investitorii, care au făcut un pas înapoi după votul din 2016 privind Brexitul. „După 14 ani, Marea Britanie are un Guvern stabil, care respectă mediul de afaceri, vrea să fie partenerul oamenilor de afaceri şi este deschis la afaceri. Într-o lume nesigură, Regatul Unit este un loc în care să faci afaceri”, a afirmat oficialul.
Reeves şi Starmer trebuie să stimuleze creşterea economiei pentru a finanţa majorarea cheltuielilor cu serviciile publice, dar fără a-şi încălca angajamentul că nu vor majora principalele taxe plătite de cei care lucrează. Ei au o marjă redusă de manevră: standardul de viaţă stagnează din 2010, datoria publică este de aproape 100% din PIB, iar ponderea taxelor în PIIB este în grafic pentru a ajunge la cel mai ridicat nivel de după Al Doilea Război Mondial.
De la pandemie, economiile din Germania şi Marea Britanie sunt cele mai slabe din G7 (grupul statelor puternic industrializate). În acest an, PIB-ul Regatului Unit ar urma să înregistreze un avans de sub 1%.