‘Astăzi s-a adoptat Ordonanţa de abrogare a OUG 13 şi a rămas ca discuţia despre conţinutul ordonanţei 13 să facă obiectul unei consultări publice conduse de Ministerul Justiţiei şi probabil că se va finaliza cu scrierea unui proiect de lege care să intre în dezbatere parlamentară, dar asta după ce se va parcurge etapa de consultare publică în care să se lămurească tot ce a apărut ca nefiind clar’, a spus Ştefan.
El a precizat că necesitatea privind articolele din ordonanţa de abrogare este legată de faptul că prin ‘deciziile Curţii Constituţionale, unele dintre prevederile din Codul Penal şi Codul de procedură penală nu mai au aplicabilitate’.
‘Ele, în 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii, şi-au pierdut valabilitatea şi atunci se simţea nevoia unor norme tranzitorii în legătură cu aceste articole’, a arătat Ministrul Finanţelor.
Viorel Ştefan a fost întrebat de jurnalişti dacă este vorba de o diversiune în ceea ce priveşte ordonanţa de abrogare a OUG 13/2017.
‘Dacă mai am o brumă de încredere în ochii dumneavoastră, vă spun cu mâna pe inimă, vă spun că nu am sesizat că ar fi vreo diversiune şi discuţia despre necesitatea începerii unor dezbateri publice în legătură cu temele atât de discutate din această ordonanţă este una reală şi aşa va face ministrul Justiţiei începând chiar cu ziua de mâine’, a precizat ministrul Finanţelor Publice.
Guvernul a adoptat, duminică, o ordonanţă de urgenţă pentru abrogarea OUG privind modificarea Codului penal şi a Codului de procedură penală.
‘Astăzi, în cadrul şedinţei de Guvern s-a aprobat proiectul de Ordonanţă de Urgenţă pentru abrogarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 13/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 286/2009 privind Codul penal şi al Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală, precum şi pentru modificarea Legii nr. 135/2010 privind Codul de procedură penală’, a anunţat un comunicat al Executivului, remis AGERPRES.
De asemenea, premierul Sorin Grindeanu a cerut ca în perioada imediat următoare Ministerul Justiţiei să demareze de urgenţă dezbateri publice cu toate partidele politice şi cu societatea civilă pe tema subiectelor din ordonanţa care a fost abrogată.
‘Totodată, premierul a solicitat ministerului de resort parcurgerea tuturor etapelor pentru a avea un proiect de lege care să pună în acord deciziile Curţii Constituţionale, Directivele europene, Codul Penal şi Codul de Procedură Penală, în vederea dezbaterii acestuia în Parlament’, se mai arată în comunicat.
OUG adoptată duminică de Executiv a fost publicată în Monitorul Oficial, intrând în vigoare de la data publicării.