Ministrul Digitalizării, despre AI-ul în administrație: Nu va mai fi nevoie de mii de contabili. 30% din funcționarii publici vor ieși la pensie în 3 ani și vor fi înlocuiți de tehnologie
”În momentul de față derulăm proiecte care folosesc inteligența artificială și pot să dau cel mai recent exemplu. Un proiect de procesare automată a datelor pe care l-am deschis în urmă cu aproximativ două luni de zile prin care 18 ministere și agenții guvernamentale vor putea să proceseze automat seturi uriașe de date printr-o finanțare de 20 de milioane de euro. Mai mult, vorbim despre o statistică pe care a publicat-o INS și ANFP, prin care în următorii trei ani aproximativ 30% din corpul funcționarilor publici urmează să iasă la pensie. Este evident că o mare parte din munca acestor funcționari va putea să fie înlocuită de aceste noi tehnologii prin transformare digitală a statului”, a spus ministrul în cadrul unui brief de presă.
Întrebat cum va fi schimbată viața angajaților de la stat, dar și a românilor în general, ministrul Inovării și Digitalizării a dat exemplul Ministerului Educației, unde tot soft-ul pentru plata celor sute de mii de angajați din sistem va putea să proceseze mult mai simplu și ușor atunci când va avea acest sistem automat.
„Nu vor mai avea nevoie de mii de contabili în fiecare entitate, ci vei putea să setezi direct de la nivel central modul în care se distribuie salariile și se face pontajul și corelarea dintre pontaj și salarizare pentru fiecare angajat. (…) Ai un soft de contabilitate care poate să proceseze automat pontaje, să le coreleze cu zile de lucru, cu zile de libere și automat să dea la final cât e salariul la zeci de mii de profesori. Nu ai nevoie de o armată de oameni care să vină sa facă aceste lucruri. Ca să putem face aceste lucruri lucrăm în paralel și la modificarea legislației. În unele cazuri nu este schimbată de 20 ani. Mesajul pe care îl am că nu vrem să lăsăm pe nimeni în urmă, nu vrem să dăm pe neapărat pe cineva afară, dar avem nevoie de aceste sisteme pentru a eficientiza activitatea statului român”, a spus Ivan.
”Faptul că noi venim cu aceste noi tehnologii pentru a simplifica birocrația din România și pentru a face mult mai simplu actul administrativ, nu înseamnă că vor fi dați oameni afară. Cel puțin nu ne ocupăm noi de asta la Ministerul Digitalizării. Noi suntem cei care venim cu soluția tehnică pentru a face lucrurile mai simple. Mai departe, dacă va fi o decizie pentru doi sau trei ani de reașezare a aparatului birocratic este o altă discuție, dar datele oficiale arată că o mare parte dintre funcționari se vor pensiona în următorii trei ani. Așa că e o schimbare naturală, nu ne ocupăm noi la Ministerul Digitalizării de schimbarea funcționarilor”, a mai afirmat ministrul.
Pentru a pregăti funcționarii publici care vor lucra cu noile softuri, Guvernul va instrui în următoarea perioadă circa 30.000 de persoane în cadrul unui proiect de 10 milioane de euro din PNRR.
De asemenea, va lansa o platformă e-learning de cursuri de digitalizare care va putea fi accesată atât de către angajații statului, cât și de către cei de la privat care doresc să știe să folosească noile tehnologii.
Totodată, APIA și AFIR, se vor putea procesa automat toate dosarele, toate aplicațiile pentru finanțările europene.
„Nu vei mai avea nevoie ca un funcționar să stea în spate, să verifice fiecare filă și să dea ok. Vei seta foarte clar care sunt item-ii pe trebuie să îi îndeplinească o aplicație, ei vor fi standardizați și, automat, când vei încărca un proiect de sute de pagini, vei avea la final raportul dat de acest sistem automat de procesare automată a datelor care spune că este ok, confirm, merge mai departe spre evaluare calitativă. Vizează finanțările europene, precum și procesele birocratice repetitive”, a explicat Ivan.
Pentru a lua parte la acest proiect, instituțiile statului trebuie să se înscrie în cadrul unui apel lansat de guvern, care se va închide peste 30 de zile.
Potrivit ministrului, alte aplicații practice ale implementării inteligenței artificiale și a cloud computing-ului la nivelul aparatului de stat vor fi la eliberarea pașaportului, echilibrarea sistemului energetic, stocarea energiei, tranzacții imobiliare și auto sau traficul din orașe.