Chiţoiu: Aştept repornirea Oltchim într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni

Economica.net
19 09. 2012
large_27_5_11__0_57_34oltchim_ansamblu_77882600

„Am discutat cu conducerea combinatului, care are un plan de redeschidere treptată a instalaţiilor. Aştept redeschiderea Oltchim într-o perioadă cuprinsă între două şi patru săptămâni. Trebuie menţionat însă că este nevoie de un credit de 20 de milioane de euro pe care ni-l poate asigura o bancă comercială în urma depunerii unei garanţii a statului român la EximBank. Dar, evident, aici vom face o notificare către Comisia Europeană. Din informaţiile noastre ar fi deja mai mulţi investitori interesaţi să depună ofertele pentru combinat, firme din Vest, mă refer. Şi cele două firme românesti care şi-au retras momentan oferta pentru a veni cu îmbunătăţiri la ea mâine (n.r. – joi). Vineri, în jurul prânzului, vom şti numele celui care va câştiga licitaţia de la Oltchim”, a declarat Daniel Chiţoiu.

Ministrul Economiei a mai precizat că ajutorul social de 1.400 de lei va fi primit doar de angajaţii Oltchim care au salariul sub cel mediu brut pe economie.

„Nu toţi salariaţii vor beneficia de acest ajutor social. Vor beneficia doar cei care au salariul sub salariul mediu brut pe economie care este de aproximativ 2.100 de lei. În ceea ce priveşte restantele salariale, se vor achita din creanţele pe care alte firme le au la Oltchim”, a conchis Chitoiu.

Liderul protestatarilor de la Oltchim, Corneliu Cernev, a declarat că a fost discutat un plan de rezervă în cazul în care procesul de privatizare nu se concretizează, iar pentru repornirea instalaţiilor se va apela „la fondul de rezervă al Guvernului”.

La ora transmiterii acestei ştiri, întîlnirea dintre ministrul Daniel Chitoiu, conducerea combinatului şi reprezentanţii salariaţilor s-a încheiat fără incidente, şedinţa desfăşurându-se în prezenţa a peste 200 de angajaţi ai societăţii, timp de aproape trei ore.

Guvernul a decis, miercuri, ca angajaţii Oltchim să primească ajutoare sociale de urgenţă în sumă de câte 1.400 lei, în două tranşe, din fondurile Ministerului Muncii, pentru a preveni noi probleme sociale.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, decizia a fost luată ca „o plasă de siguranţă” pentru o perioadă de două-trei luni, până când Oltchim va fi preluată efectiv de către un investitor care ar urma să fie selectat prin licitaţia programată pentru vineri.

Câteva sute de angajaţi ai Oltchim au protestat pe parcursul săptămânii trecute în faţa pavilionului administrativ al instituţiei, cerând plata salariilor restante de două luni, identificarea fondurilor necesare repornirii instalaţiilor şi plăţii datoriilor către Electrica, orecum şi demisia liderului sindical Mihai Diculoiu. Un număr de 15 angajaţi au intrat în greva foamei, acţiune încheiată vineri.

Termenul de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim a fost prelungit până joi, 20 septembrie, la ora 12:00, a anunţat, luni, şeful OPSPI, Remus Vulpescu, care a precizat că până pe data de 22 septembrie trebuie informaţi reprezentanţii FMI cu privire la începerea negocierilor cu investitorii.

Decizia preşedintelui OPSPI privind amânarea termenului de depunere a ofertelor pentru privatizarea Oltchim ţine cont de trei acţiuni în instanţă depuse de preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu: una împotriva unei hotărâri a adunării generale a acţionarilor Oltchim şi două vizând suspendarea şi anularea procedurii de privatizare şi a contractului de privatizare care ar urma să fie încheiat.

Până la termenul limită, luni, 17 septembrie, ora 12:00, au depus oferte trei cumpărători: PCC SE, înregistrată în Germania, preşedintele PP-DD, Dan Diaconescu, şi omul de afaceri Ştefan Vuza, prin două firme, Chimcomplex şi Aisa Invest din Cluj.

Omul de afaceri Ştefan Vuza a decis să retragă documentele pentru preluarea Oltchim, depuse luni prin intermediul Chimcomplex şi Aisa Invest, şi să înainteze joi o singură ofertă, îmbunătăţită.

Premierul Victor Ponta a declarat miercuri că situaţia Oltchim nu este una fericită, deoarece o ofertă este „exotică”, iar cei de la Chimcomplex sunt prea mici pentru a prelua combinatul.

Începerea negoicierilor cu investitorii care au depus oferte la Oltchim reprezintă precondiţie pentru aprobarea celei de-a şasea evaluări a acordului cu Fondul Monetar Internaţional. Boardul director pentru discutarea evaluării acordului cu România este programat pentru a doua parte a acestei luni. Şeful misiunii FMI de evaluare, Erik de Vrijer, a anunţat în august că evaluarea nu va fi aprobată de consiliul director dacă vreuna dintre cele patru precondiţii nu este îndeplinită.