Mihai Tudose a precizat că Termocentrala Chiscani produce energie electrica în pierdere şi că singurul motiv pentru care nu a fost închisă până acum este acela că a fost păstrată în rezerva energetică strategică a ţării.
„Azi, la Termocentrala Chiscani, mai sunt două grupuri. Grupul 2 practic e nereformat, nu a mers, nu merge. Grupul 1 este refăcut, modernizat, numai că generează o singură problemă: produce curent electric la 300 de lei/MW, aproape dublu faţă de preţul pieţei. Orice pornire înseamnă deja pierdere. A fost păstrat până acum în rezervă strategic, iar ca strategie de viitor există două variante: prima să fie păstrat în conservare, a doua să fie privatizat. Aici nu e o decizie politică, e o decizie tehnică”, a afirmat Mihai Tudose.
El a spus că, în cazul în care se va merge pe varianta privatizării, trebuie stabiliţi foarte clar termenii în care se va derula acest proces, pentru ca societatea să nu ajungă mai apoi să fie vândută la fier vechi.
„Complexul Energetic Oltenia a fost unul dintre punctele importante în discuţia cu Fondul Monetar Internaţional şi cu Comisia Europeană. Există un început de strategie privind ce va însemna Complexul Energetic Oltenia. Încercăm să avem grijă ca Termocentrala de la Chiscani, într-un eventual proces de privatizare, să fie privatizată de cineva care să nu îmi explice mai apoi de ce a închis-o şi a tăiat-o, ci de cineva care să o pună pe roate. Ori cu gaz ieftin, ori cu altă soluţie tehnică, pentru că înţeleg că există o astfel de soluţie”, a menţionat Mihai Tudose.
Săptămâna trecută, conducerea Termocentralei Chiscani a solicitat în mod public intervenţia parlamentarilor de Brăila, după aflarea deciziei Complexului Energetic Oltenia de a face restructurări masive, în urma cărora, începând cu 1 iunie, cei 273 de angajaţi ai platformei energetice riscă să rămână fără un loc de muncă.