Ministrul Economiei invită investitorii italieni să participe la finalizarea privatizărilor din energie
Potrivit unui comunicat al Ministerului Economiei, remis AGERPRES, în cadrul vizitei de lucru pe care a efectuat-o în Italia, la Roma, ministrul Andrei Dominic Gerea a avut, în 30 ianuarie, o întrevedere cu ministrul italian al Dezvoltării Economice, Flavio Zanonato.
‘În cadrul convorbirilor avute cu omologul sau italian, principalele subiecte s-au referit la perspectivele colaborării economice şi ale activităţii investiţionale bilaterale, cei doi demnitari convenind ca cele două Guverne să găsească în continuare forme adecvate de stimulare şi diversificare a relaţiilor economice, atât prin proiecte comune la nivelul marilor companii, cât şi în sectorul IMM, preponderent în structurile economice ale celor două economii. Un element care poate contribui la menţinerea nivelului interesului comunităţii de afaceri italiene pentru piaţa românească îl reprezintă posibilitatea cooperării în procesul de atragere şi utilizare a fondurilor structurale, având în vedere experienţa Italiei în acest domeniu. La întâlnire au mai participat Mario Cospito, consilier diplomatic al ministrului italian, şi Dana Constantinescu, ambasadorul României în Italia’, se arată în comunicatul citat.
În marja vizitei de lucru pe care a efectuat-o la Roma, ministrul Economiei s-a întâlnit, în 31 ianuarie, cu Riccardo Maria Monti, preşedintele ITA – Italian Trade Agency (ICE – Agenţia de Promovare în Străinătate şi Internaţionalizare a Societăţilor Italiene).
Cei doi oficiali au discutat subiecte precum programele de dezvoltare în domeniile infrastructurii (transport, mediu, energie, construcţii) şi a investiţiilor în perioada 2014-2020, în domeniul cooperării comerciale în industrie, agricultură şi tehnologia informaţiei, participarea la Expo Milano 2015.
‘Cu această ocazie, ministrul român al Economiei a apreciat investiţiile directe din ţara noastră, care se ridică la o valoare de 1,6 miliarde de euro. În context demnitarul român şi-a exprimat speranţa unei implicări şi mai pregnante a ICE în atragerea de investitori italieni în România, având în vedere îmbunătăţirea mediului investiţional, prin recomandarea României ca destinaţie importantă pentru extinderea investiţiilor italiene în străinătate, dar şi interesul investitorilor italieni pentru potenţialul României în industria agroalimentară’, se menţionează în comunicatul Ministerului Economiei.
Ministrul Gerea a prezentat, de asemenea, potenţialul romanesc cu privire la resursele minerale, petrochimie şi industria de apărare precum şi intenţia de privatizare a unor companii de stat. Au fost amintite, în acest sens, S.N. Plafar S.A. Bucureşti, S.C. Sanevit 2003 S.A. Arad precum şi necesitatea unui cumpărător pentru compania Oltchim S.A. Râmnicu Vâlcea.
Italia este unul din principalii parteneri comerciali ai României, ocupând în ultimii ani locul 2, cu o pondere de 11,32% în volumul total al comerţului exterior al ţării noastre. La data de 31 decembrie 2013, erau înregistrate în România un număr de 37.000 de societăţi comerciale (locul 1) din Italia cu un capital investit de 1,6 miliarde euro (locul 6). Conform ultimelor date statistice, la data de 31 octombrie 2013, schimburile bilaterale comerciale însumau un total de 9,9 miliarde euro (indicând o creştere de 2,6% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2012).