Ministrul Economiei: Linia electrică Gutinaş-Smârdan este importantă pentru securitatea energetică a României
Potrivit unui comunicat al ministerului de resort, remis AGERPRES, Niculae Bădălău a salutat anunţul recent al companiei Transelectrica referitor la obţinerea de fonduri europene nerambursabile în valoare de peste 31 de milioane de euro în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare pentru construirea Liniei Electrice Aeriene 400 kV Gutinaş – Smârdan.
„Linia Electrică Gutinaş-Smârdan este importantă pentru securitatea energetică a României, pentru că permite securizarea alimentării cu energie electrică a consumatorilor din zona Moldovei şi integrarea energiei regenerabile produse în centralele din Dobrogea, care ajunge la cantităţi impresionate. Termenul de finalizare al acestui proiect este sfârşitul anului 2022 şi-mi exprim dorinţa ca acest termen să fie respectat de către conducerea Transelectrica”, a afirmat Bădălău.
Proiectul este cel de-al doilea obiectiv de investiţii care primeşte finanţare europeană nerambursabilă dintre cele şase proiecte de interes comun european (PCIs) derulate de CNTEE Transelectrica SA incluse pe lista a treia a PCI privind infrastructura energetică europeană, aprobată de Comisia Europeană. Proiectul LEA 400 kV Gutinaş-Smârdan face parte din clusterul „Creşterea capacităţii România-Bulgaria (Black Sea Corridor)”.
Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaş-Smârdan va avea o lungime de 140 de kilometri şi va străbate 25 de localităţi din trei judeţe (Bacău, Vrancea şi Galaţi).
În ceea ce priveşte importanţa şi beneficiile proiectului, în plan naţional, LEA 400 kV Gutinaş-Smârdan asigură: întărirea Reţelei Electrice de Transport şi creşterea capacităţii de transport a energiei produse în zona Dobrogea către centrele de consum din restul ţării; evitarea limitării evacuării energiei electrice produse în centralele eoliene din zona Dobrogea; creşterea gradului de siguranţă în alimentarea consumatorilor din zona Moldovei şi eliminarea congestiilor în Reţeaua Electrică de Transport.
În plan regional, realizarea acestei noi linii de înaltă tensiune va facilita consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie prin asigurarea de interconexiuni şi linii interne în direcţiile nord-sud şi est-vest pentru finalizarea pieţei interne şi pentru integrarea producţiei provenite din surse regenerabile, contribuind la dezvoltarea infrastructurii europene de transport al energiei electrice.
Potrivit unui comunicat al companiei, remis luni AGERPRES, valoarea totală a investiţiei este de 56,8 milioane de euro, iar lucrările la noua linie de înaltă tensiune vor fi demarate pe parcursul acestui an, având termen de finalizare sfârşitul anului 2022.
„Proiectul ‘Linia Electrică Aeriană 400 kV Gutinaş-Smârdan’ a fost selectat de Ministerul Fondurilor Europene, în urma evaluării cererii de finanţare depuse de CNTEE Transelectrica SA, pentru o finanţare europeană nerambursabilă de 31,019 milioane de euro, în cadrul Programului Operaţional Infrastructură Mare (POIM) 2014 – 2020, Axa Prioritară 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale, Obiectivul specific 8.1 – Creşterea capacităţii Sistemului Energetic Naţional pentru preluarea energiei produse din resurse regenerabile”, se arată în comunicat.
Proiectul este inclus în Planul de Dezvoltare a Reţelei Electrice de Transport pentru perioada 2018-2027, aprobat de ANRE şi avizat de Ministerul Economiei.