El spune că Ministerul Economiei poate face analiză a sectoarelor care se vor închide în aceste 30 de zile de stare de urgenţă şi apoi se poată face o estimare mai exactă a pierderilor din economie.
„Este foarte complicat să facem o estimare exactă a ceea ce se va întâmpla în economie la finalul celor 30 de zile de stare de urgenţă, pentru că nu ştim cum va evolua această infecţie. Dacă ea nu va avea un salt dramatic, cum este în alte ţări europene, atunci putem să limităm aceste pierderi. Gândiţi-vă că, dacă se închid foarte multe unităţi de producţie, acolo practic încasările vor fi zero. De aceea prognozarea este foarte, foarte greu de făcut. Nu m-aş hazarda în momentul de faţă să vă dau cifre. Cei de la INS şi cei de la Prognoză ar putea pe modele matematice, dar şi în funcţie de un model statistic de răspândirea virusului, ar putea să facă mai bine acest lucru. Noi la Ministerul Economiei putem face, eventual, o analiză a sectoarelor care se vor închide şi apoi să vă dau o estimare mai exactă. În orice caz pierderile în economie vor fi foarte mari”, a precizat Virgil Popescu, la Realitatea TV.
Întrebat la cât estimează deficitul bugetar şi dacă acesta va sări de 5%, ministrul Economiei a afirmat că acest lucru depinde de cât va dura această criză, adăugând că în acest moment nu se mai pune problema deficitului bugetar nici la nivelul Uniunii Europene.
„Deja nu se mai pune probleme de deficit bugetar. Aţi văzut că şi Comisia a anunţat acest lucru. Depinde cât va ţine această criză. Dacă se va încheia în vreo două luni probabil ne vom duce până în 5%, dacă va dura 3-4-5 luni atunci nu se poate aproxima nimic”, a adăugat ministrul Virgil Popescu.