„Am publicat rezultatele evaluării proiectelor depuse în cadrul schemei de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară. Sunt bucuros să anunţ că un număr semnificativ de cereri de finanţare au fost admise. Este vorba de 47 de proiecte, din cele 94 depuse, selectate în ordinea descrescătoare a punctajului obţinut în urma evaluării şi în limita bugetului alocat schemei. Cele 47 de firme s-au angajat să dezvolte proiecte care reduc volumul deşeurilor şi să creeze materia primă necesară pentru crearea unui lanţ de producţie integrat, ceea ce va genera 150 de noi locuri de muncă în 28 de judeţe”, a declarat ministrul Economiei, scrie Agerpres.
Schema, aprobată prin Ordonanţa de Guvern nr 27/2022 privind reglementarea unor măsuri financiare prin instituirea schemei de ajutor de minimis în vederea tranziţiei către economia circulară, îşi propune să sprijine întreprinderile în vederea stimulării realizării unor investiţii şi a unor categorii de activităţi cu finanţare din fonduri de la bugetul de stat.
Conform sursei citate, bugetul maxim al schemei este echivalentul în lei al sumei de 8 milioane euro.
Aplicarea prezentei scheme de ajutor de minimis se face în baza Contractelor de finanţare aprobate de Ministerul Economiei până la data de 31 decembrie 2023, iar plata ajutorului de minimis se efectuează în perioada 2022-2025 pentru contractele încheiate în limita bugetului alocat schemei.
În cadrul sesiunii deschise la data de 19 decembrie 2022 s-au depus 94 de cereri de finanţare. Dintre acestea, 47 de cereri de finanţare au fost admise în ordinea descrescătoare a punctajelor, în limita bugetului alocat. Au fost respinse 9 cereri de finanţare, ca urmare a neîndeplinirii în mod cumulativ a condiţiilor şi criteriilor de eligibilitate prevăzute în OG nr 27/2022.