Oficialul român a încurajat prezenţa firmelor româneşti peste Prut, România ocupând locul 1 după numărul de societăţi cu capital integral sau parţial românesc înregistrate (1.783) şi locul 6 după valoarea capitalului subscris. Acesta este de aproximativ 154 milioane dolari şi are o pondere de 7% în totalul investiţiilor străine din Republica Moldova. Sectorul cu cea mai semnificativă prezenţă românească în statul vecin este cel bancar, cu o valoare de 78 milioane de dolari.
Principalele domenii spre care s-au îndreptat investiţiile firmelor româneşti în Republica Moldova sunt sistemul financiar bancar, produsele petroliere, materialele de construcţii, instalaţiile sanitare şi de încălzire, transporturile şi expediţiile, tehnologia informaţiei şi comunicaţii, sistemele de securitate, comerţul, consultanţa, turismul, apa minerală şi sucurile carbogazoase.
De asemenea, în cadrul întâlnirii de marţi la care a participat şi ministrul Energiei din România, Victor Grigorescu, s-a convenit desfăşurarea Comisiei Mixte de cooperare economică la Chişinău, în semestrul II al acestui an.
Potrivit datelor Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, la 31 decembrie 2015 volumul total al schimburilor comerciale ale României cu Republica Moldova fost de 1,352 miliarde de dolari, din care exportul a fost de 820 milioane dolari, iar importul 532 milioane dolari, soldul fiind de 288 milioane dolari în favoarea României. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, volumul schimburilor comerciale bilaterale a scăzut cu 15,76%, din care exportul a scăzut cu 25,77%, iar importul a crescut cu 6,37%.
La 31 decembrie 2015 în comerţul României cu ţările necomunitare, Republica Moldova ocupa locul 4 la export (pondere de 5,15%) şi locul 8 la import (pondere 3,33%).