Ministrul Educaţiei: Nu vom avea manuale pentru elevii de clasa a IV-a
„Raportul Corpului de control ne-a parvenit acum câteva zile. Experţii au constatat încălcări grave ale procedurii de licitaţie pentru manunalele de clasa a IV-a. Tocmai de aceea, suntem în proces de soluţionare a contestaţiei care a fost înaintată de către editori. Acesta este şi motivul pentru care, din păcate, nu vom avea manuale la 12 septembrie pentru elevii de clasa a IV-a”, a declarat pentru News.ro ministrul Educaţiei.
Potrivit acestuia, directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE), care a organizat licitaţia pentru achiziţia manualelor, a fost schimbat din funcţie, iar în locul său a fost numit Marian Şuţă.
„Corpul de control a făcut şi o serie de recomandări, cum ar fi revizurirea procedurii interne de secretrizare şi descretizare a ofertelor, eliminarea conflictului de interese existent până acum în organizarea licitaţiilor între directorul CNEE şi preşedinte al comisiei de licitaţii. Ceea ce vă pot spune acum este că domnul Cristian Mirescu, care a fost director al acestui consilu de evaluare, nu mai este în momentul de faţă director. Domnia sa lucrează în continuare la Editura Didactică şi Pedagogică , dar nu mai este directorul acestei comisii foarte importante. Vom investiga şi toate aspectele care au fost sesizate de Corpul de control al premierului şi vom merge mai departe cu această cercetare”, a adăugat ministrul Educaţiei.
Întrebat ce se va întâmpla la CNEE întrucât tot aici sunt elaborate subiectele pentru examenele naţionale şi au fost multe probleme legate de subiecte, ministrul a spus că are în vedere şi îmbunătăţirea acestei activităţi.
„Tot aici erau elaborate şi subiectele pentru examenele naţionale şi de aceea avem în vedere îmbunătăţirea acestei activităţi”, a adăugat ministrul Mircea Dumitru.
Raportul Corpului de control al premierului, obţinut de News.ro, arată că în perioada de derulare a procedurii de atribuire a licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a directorul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice.
„Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat şi faptul că preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenţa cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire”, se mai arată în documentul citat.
Pentru atribuirea contractelor privind achiziţia de manuale şcolare pentru clasa a IV-a, în luna august 2015 reprezentanţii Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare au iniţiat procedura de atribuire „licitaţie deschisă”, criteriul de atribuire ales fiind „oferta cea mai avantajoasă din punct de vedere economic”. Anunţul de participare a fost publicat în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice, iar achiziţia, în valoare totală estimată de 22.902.482,36 de lei, fără TVA, a fost defalcată pe 52 de loturi. În anunţul de participare a fost menţionat de către reprezentantanţii autorităţii contractante că acordurile-cadru, pentru fiecare lot, se vor închieia cu maximum trei agenţi economici.
În urma publicării anunţului de participare au fost depuse oferte pentru un număr de numai 13 loturi, valoarea totală estimată a manualelor din aceste loturi fiind de 21.025.686,46 lei, reprezentând 91,81% din valoarea estimată totală a achiziţiei.
Reprezentanţii societăţii CD PRESS SRL au depus câte o ofertă pentru 8 loturi, iar pentru unul dintre loturi a avut şi o ofertă alternativă.
Comisia de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a declarat câştigătoare ofertele depuse de această firmă pentru şapte loturi (inclusiv oferta alternativă). În cazul a cinci din cele şapte loturi de manuale şcolare pentru care a fost declarată câştigătoare oferta CD PRESS SRL, rezultatul procedurii de atribuire a fost contestat de către alţi participanţi la licitaţie, la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Unul dintre motivele invocate de firmele care au contestat a fost că ofertantul nu a respectat modalitatea de prezentare a ofertei tehnice prevăzută în conţinutul documentaţiei de atribuire.
Urmare a deciziei Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor, pronunţată în 3 mai 2016, comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a reevaluat ofertele şi a decis că ofertele contestate depuse de CD PRESS SRL pentru cele cinci loturi sunt neconforme.
„În cazul celor două loturi de manuale şcolare pentru care decizia comisiei de evaluare a ofertelor nu a fost contestată, deşi ofertele tehnice ale societtăţii CD Press SRL au fost prezentate în aceeaşi modalitate, Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare a încheiat cu acest operator economic acordurile cadru (..). Nedeclararea, conform prevederilor legale în materia achiziţiilor publice, de către comisia de evaluare a ofertelor din cadrul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare, ca neconforme, a ofertelor depuse de către societatea CD PRESS SRL pentru toate cele 8 loturi la care a particpat cu oferte, în condiţiile în care ofertele tehnice ale acestui operator economic au fost depuse fără respectarea tuturor cerinţelor stabilite în conţinutul documentaţiei de atribuire, a avut drept consecinţă declararea câştigătoare a ofertelor depuse de acestă societate pentru loturile 428 – Educaţie Civică şi 429 – Muzică şi mkişcare, urmată de încheierea celor două acorduri-cadru anterior menţionate”, mai menţionează raportul Corpului de Control.
În raportul Corpului de control al premierului legat de procedura de achiziţie a manualelor se recomandă „dispunerea de către conducerea Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare a unor „măsuri concrete în vederea elaborării sau revizuirii, după caz, a procedurii ori emiterea de norme interne cu privire la activitatea de secretizare/desecretizare a ofertelor de manuale şcolare, în termen de trei luni”.
De asemenea, Corpul de control recomandă ca pentru procedurile de atribuire „să fie desemnate persoane diferite pentru calitatea de preşedinte al comisiei de evaluare a ofertelor şi pentru calitatea de conducere a CNEE, cu respectarea prevederilor legale privind achiziţiile publice”, iar măsura trebuie să aibă caracter permanent.
O altă recomandare din raportul Corpului de control al premierului, obţinut de News.ro, vizează organizarea licitaţiilor pentru realizarea manualelor şcolare astfel încât la acestea să aibă acces cât mai mulţi operatori economici şi astfel încât să fie asigurată continuitatea procesului de realizare de manunale şcolare şi livrarea acestora cu cel puţin două săptămâni înainte de începerea anului şcolar.
Corpul de control al premierului a mai recomandat să fie făcute demersuri pentru ocuparea funcţiei vacante de consilier juridic din cadrul CNEE, în termen de trei luni.