Ministrul Educaţiei: Vrem ca limba română să fie inclusă în curricula unor şcoli din străinătate

Economica.net
28 05. 2017
pavel_nastase_sm_66137700

La evenimentul ce reuneşte specialişti şi profesori de limba română din străinătate au mai vorbit, în deschidere, ministrul pentru Românii de Pretutindeni, Andreea Păstîrnac şi prorectorul Universităţii din Bucureşti, Liviu Papadima.

„Ne dorim să sărbătorim românii de pe toate meridianele lumii”, a afirmat Andreea Păstîrnac.

Ea a apreciat că „educaţia în limba română reprezintă preocuparea majoră identitară a românilor de pretutindeni şi a dialogului cu autorităţile din România, precum şi cu cele din ţările de reşedinţă”.

„Trebuie să conştientizăm că astăzi, la nivelul comunităţilor româneşti din afara graniţelor, se înregistrează un număr tot mai mare de copii care, deşi vorbesc limba română, îşi pierd încetul cu încetul abilităţile cognitive”, a spus ea.

Ministrul a apreciat că „există pericolul real ca, într-un timp relativ scurt, tinerii români să aibă dificultăţi în a se exprima în limba maternă”.

Ea a adăugat că, în prezent, programul „Limba română. Educaţie şi comunicare” se derulează în Marea Britanie şi Italia, urmând să continue în Spania.

Pavel Năstase a prezentat statistici privind studierea limbii române în străinătate.

„Avem în momentul de faţă 12.381 de elevi, avem 859 de grupe, 523 de şcoli şi 134 de profesori care predau limba română. Iată o adevărată reţea”, a afirmat el.

Năstase a vorbit despre importanţa includerii limbii române în programa unor şcoli din străinătate.

„Vrem să extindem, ca limba română să fie inclusă în curicula şcolilor respective, să fie predată ca limbă străină în ţara unde sunt românii noştri”, a spus ministrul.

El a vorbit şi de locurile în învăţământul românesc rezervate conaţionalilor care vin din străinătate.

„Oferim locuri atât pentru învăţământul universitar, cât şi preuniversitar. Anul acesta avem 5.879 de locuri pentru învăţământul universitar şi 1.800 pentru învăţământul preuniversitar”, a adăugat Pavel Năstase, precizând că anul acesta doreşte o „debirocratizare” a procesului de înscriere.

Şi prorectorul Universităţii din Bucureşti, Liviu Papadima, a vorbit despre absolvenţii cursurilor de limba română în străinătate.

„În Spania anul trecut au absolvit 7.175 de elevi, în Italia – 4.507”, a detaliat el.

De asemenea, Papadima a prezentat dificultăţile cu care se confruntă în organizarea acestor cursuri. „Sunt cursuri destul de greu de organizat, pentru că organizarea lor necesită multă flexibilitate, în primul rând, disponibilitatea autorităţilor locale, a instituţiilor de învăţământ locale şi, nu în ultimul rând, problemele resursei umane”, a afirmat el.

Ministerul pentru Românii de Pretutindeni organizează, duminică, de Ziua Românilor de Pretutindeni, un seminar despre importanţa educaţiei în limba română.

Seminarul are loc la Facultatea de Drept din Capitală şi se derulează sub forma unei dezbateri cu privire la importanţa educaţiei în limba română şi demersurile necesare în vederea păstrării şi afirmării identităţii lingvistice a românilor din afara graniţelor.

Motto-ul seminarului este „Limba română mai aproape de casă”