Ministrul Energiei: Am selectat compania SAPE pentru a înfiinţa fondul de investiţii cu Rompetrol. Reacţia companiei
Memorandumul prevede investitii de 1 miliard de dolari. Ministrul sustine ca a anuntat grupul Rompetrol (actualul KMG International) despre decizia privind SAPE, desemnarea unei companii fiind o etapa in indeplinirea obligatiilor statului roman prevazute in memorandum. Reprezentantii KMG International au acuzat, recent, ca partea romana „nu indeplineste promisiunile sale”, amenintand ca pleaca din tara. Reamintim ca memorandumul din 2013 se afla in atentia procurorilor DNA, scrie Hotnews.ro.
„Noi am selectat deja compania care va reprezenta partea romana in viitoarea constructie a fondului de investitii. Este vorba despre SAPE- Societatea de Administrare a Participatiilor in Energie”, a declarat Victor Grigorescu pentru HotNews.ro. Intrebat de ce tocmai SAPE, ministrul a spus ca este „structurata potrivit pentru tipul asta de activitate”.
„SAPE detine participatii minoritare in alte companii, incaseaza dividende, are acest specific de administrare de active. Noi am considerat ca este eficient din punct de vedere economic, in loc sa construim noi structuri, noi birocratii, o alta companie de la zero, sa folosim in mod eficient vehiculele pe care deja le avem la dispozitie”, a afirmat Grigorescu.
Acesta a precizat ca a comunicat reprezentantilor KMG International „aceasta decizie a noastra”. Intrebat daca cum se poate merge mai departe, in conditiile in care memorandumul din 2013 se afla in atentia procurorilor DNA, Grigorescu a afirmat ca interesul Ministerului Energiei este sa se achite de „acele obligatii care decurg din legislatia in vigoare”. Potrivit ministrului, obligatiile asumate nu au legatura cu investigatiile procurorilor.
SAPE a fost infiintata in 2014, inainte de privatizarea Electrica, prin divizarea societatii. SAPE a preluat pachetele minoritare ale statului in companiile privatizate de distributie si furnizare a energiei. De asemenea, a preluat toate drepturile si obligatiile Electrica nascute din contractele de privatizare, inclusiv litigiile aferente initiate de Electrica.
KazMunayGas a reac’ionat după anunţul ministrului Victor Grigorescu şi a anunţat că are aşteptări pozitive în privinţa provocărilor cu care se confruntă compania în relaţia cu autorităţile statului, potrivit Agerpres.
‘Decizia anunţată de către Ministerul Energiei referitoare la desemnarea SAPE (Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie – n.r.) în calitate de reprezentant al statului român pentru fondul de investiţii româno-kazah este o ştire pozitivă venită în cele din urmă din partea instituţiilor de stat, care ne determină să avem aşteptări pozitive în privinţa provocărilor cu care se confruntă compania în relaţia cu autorităţile statului. Fondul de investiţii face parte din Memorandumul de înţelegere semnat în 2013, iar decizia luată de Ministerul Energiei este cu un pas necesar pentru implementare’, consideră Azamat Zhangulov.
În context, acesta a arătat că grupul KMGI aşteaptă punerea în aplicare a următorilor paşi legaţi de reprezentanţii desemnaţi ai SAPE, astfel încât să fie îndeplinite procedurile necesare pentru configurarea structurii acţionariatului. Potrivit sursei citate, cu o perioadă de maturitate de 7 ani de la înfiinţare, principalele priorităţi de investiţii ale fondului vizează consolidarea activităţilor şi a operaţiunilor KMGI, diversificarea surselor de aprovizionare cu petrol pentru România şi Uniunea Europeană, crearea de noi locuri de muncă, precum şi confirmarea unui cadru investiţional favorabil, cu un impact direct asupra economiei româneşti.
‘De asemenea, aşteptăm cu nerăbdare începerea procedurii de privatizare pentru 26,67% din acţiuni, deoarece 200 de milioane de dolari sunt blocaţi din 2013 şi este în beneficiul bugetului de stat român ca toate etapele necesare să fie puse în aplicare. Asigurările oferite în mod public de către autorităţi ar trebui să fie transpuse în acţiuni în viitorul apropiat. Sperăm că acest lucru va crea o agendă favorabilă pentru paşii următori, pentru crearea unui climat investiţional sigur pentru investiţiile noastre aici. Trebuie să ţinem cont de faptul că sechestrul asupra activelor ne limitează încă şi sperăm că acest lucru va fi rezolvat în curând’, a mai spus Azamat Zhangulov.
În luna mai a acestui an, Azamat Zhangulov, declara, într-un interviu acordat AGERPRES, că Rompetrol aşteaptă de mai bine de trei ani acordul statului pentru înfiinţarea unui fond de investiţii, dar şi răscumpărarea, cu 200 de milioane de dolari, a 26,7% din acţiunile deţinute de stat la Rompetrol Rafinare.
Memorandumul dintre Rompetrol şi statul român a fost aprobat în Guvern la finele lunii ianuarie 2014. Documentul prevede faptul că Rompetrol va achiziţiona cu 200 de milioane de dolari o participaţie de 26% din Rompetrol Rafinare. De asemenea, memorandumul prevede înfiinţarea unui fond de investiţii comun în valoare de un miliard de dolari.
KMG International, actuala denumire a Rompetrol Group, este deţinut de Compania Naţională de Petrol şi Gaze din Kazahstan, KazMunayGas.
În România, KMG International operează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de procesare de 5 milioane de tone pe an şi cea mai mare unitate de profil, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil în funcţiune (1905) şi unicul producător de bitum şi hexan, dar şi o reţea de distribuţie a carburanţilor formată din peste 700 de puncte de alimentare, 230 de staţii distribuţie GPL auto, 9.000 de puncte de distribuţie butelii şi 3 staţii de îmbuteliere GPL şi 6 depozite.