Ministrul Energiei: CE Oltenia a sponsorizat cu 12 milioane de euro activităţi sportive, în ultimii 3 ani, deşi avea probleme

Complexul Energetic Oltenia a început anul 2016 cu o o pierdere de 900 de milioane de lei, iar, din calculele noastre, reiese faptul că, în ultimii trei ani, compania a sponsorizat cu suma de 12 milioane de euro activităţi sportive, deşi se afla într-o situaţie grea, a declarat, miercuri, la Realitatea TV, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, potrivit Agerpres.
Economica.net - mie, 05 oct. 2016, 20:29
Ministrul Energiei: CE Oltenia a sponsorizat cu 12 milioane de euro activităţi sportive, în ultimii 3 ani, deşi avea probleme

‘Complexul Energetic Oltenia a început anul acesta cu 900 de milioane de lei pierdere şi sigur că se impunea o schimbare de management. Ce este important de spus este faptul că activitate companiei s-a îmbunătăţit în această perioadă. Nu putem să recuperăm 900 de milioane de lei de azi pe mâine, dar este important că procesul de restructurare s-a demarat, şi care din păcate presupune şi disponibilizări, care sunt în curs la momentul de faţă într-o manieră rezonabilă (…) Gândiţi-vă că această companie oferea sponsorizări către activităţi sportive din Gorj, lucru care este absolut în regulă. Companiile trebuie să contribuie la această ţesătură socială locală, la dezvoltarea comunităţii, dar, pe de altă parte, cred că acest lucru este inadmisibil când compania are dificultăţi financiare. Din calculele noastre, compania a plătit circa 12 milioane de euro, în ultimii trei ani de zile, dacă nu mă înşel, către activităţi sportive. Personal, sunt adeptul participării acestor companii la proiecte sociale’, a spus Grigorescu.

Potrivit ministrului Energiei, Complexul Energetic Oltenia a beneficiat, recent, de sume de bani alocate din Planul Naţional de Investiţii pentru modernizarea unor capacităţi de producţie.

‘Mă bucur că anul acesta am reuşit să dăm bani Complexului Energetic Oltenia din Planul Naţional de Investiţii pentru modernizarea unor capacităţi de producţie. Este pentru prima dată când se întâmplă acest lucru. Planul Naţional de Investiţii este un instrument pe care era gata să-l pierdem şi să nu folosim aceşti bani din varii motive administrative (…) Complexul Energetic Oltenia s-a aflat în zona uneia dintre cele mai toxice controverse şi e suficient să ne uităm numai la numărul de instrumentări penale. Vorbim despre ineficienţă managerială, de influenţă a politicului dictând unele şi alte din nu ştiu ce birou. De aici curgem către contracte acordate preferenţial, contracte la preţuri supra-evaluate sau închiriere de echipamente care nu au randamentul potrivit’, a explicat Victor Grigorescu.

În luna februarie, Grigorescu a anunţat că, începând din acest an, Complexul Energetic Oltenia nu va mai sponsoriza clubul de fotbal Pandurii Târgu Jiu, din cauza pierderilor-record înregistrate anul trecut de producătorul de energie.

‘În urma rezultatelor financiare care prevăd o potenţială pierdere-record, consider de la sine înţeles că programele de sponsorizare ale Complexului Energetic Oltenia să se suspende. Clubul Sportiv Pandurii Târgu Jiu, un club profesionist de fotbal, nu face excepţie de la această regulă. Vom avea grijă ca la aprobarea bugetului companiei să nu avem surprize neplăcute în care să descoperim posibile sponsorizări ascunse la categoria ‘şi alte plăţi’, a scris ministrul pe contul de Facebook.

Potrivit preşedintelui clubului Pandurii, Narcis Răducan, CE Oltenia sponsoriza echipa de fotbal cu două milioane de euro, anual.

Complexul Energetic Oltenia a avut, anul trecut, pierderi de 895 de milioane de lei, cu 30% mai mari faţă de rezultatul negativ înregistrat în 2014. Compania a demarat în această vară un plan de reorganizare, care prevede disponibilizarea a 5.000 de angajaţi până în anul 2020, prin schema de plecări voluntare şi pensionare.

Un Memorandum publicat, pe 4 octombrie 2016, de către Guvern arată că statul va vinde acţiuni la CE Oltenia, Hidroelectrica, Aeroporturi Bucureşti, Salrom şi Portul Constanţa, dar va păstra pachetul majoritar.

Sumele obţinute din vânzarea acţiunilor vor rămâne la dispoziţia companiilor şi vor fi utilizate pentru finanţarea programelor de investiţii.

Astfel, Ministerul Energiei va derula la Complexul Energetic Oltenia SA şi la Hidroelectrica oferta publică primară de majorare de capital de 15,29%, respectiv, 15%, pe piaţa de capital, în timp ce, la Rompetrol, se are în vedere vânzarea unui pachet de acţiuni de 26,6959% din acţiunile deţinute de stat, prin licitaţie publică cu strigare.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...