„SAPE, companie aflată în portofoliul ministerului şi societate care deţine 99% din compania de proiectul Titan Power SA, a trimis în data de 29 iunie o adresă către Primăria Generală a Capitalei, condusă la acea vreme de Gabriela Firea, în care spune două lucruri, în esenţă: primul – că este interesată să dezvolte o centrală pentru producere de energie în cogenerare de înaltă eficienţă pe amplasamentul fostei Centrale Termoelectrice Titan; SAPE a prezentat un proiect fezabil, în care se investeşte capitalul propriu, plus alte contribuţii, pentru a construi o centrală termoelectrică de cogenerare cu o putere instalată de 40 MW şi 250 Gcal/h”, a arătat ministrul.
Potrivit acestuia, al doilea lucru pe care-l propune SAPE în adresă este un parteneriat pe termen lung cu Termoenergetica, aflată în subordinea Primăriei Capitalei, care poate deveni un beneficiar strategic pentru energia termică produsă de viitoarea centrală.
„Considerăm astfel că un element esenţial pentru demararea etapelor legale necesare realizării noii centrale de cogenerare de înaltă eficienţă pe amplasamentul fostei CET Titan l-ar constitui intenţia Companiei Municipale Termoenergetica Bucureşti SA – principalul furnizor de apă caldă şi încălzire în sistem centralizat, aflat sub autoritatea Consiliului General al Municipiului Bucureşti – de producţia de energie termică produsă de noua capacitate energetică”, a adăugat Popescu, citând din adresa trimisă de SAPE.
Însă, mai scrie ministrul, doamna Firea fiind preocupată cu campania şi nefiind un proiect cu care să se poată lăuda, a ignorat propunerea transmisă de SAPE până în luna septembrie, după ce au trecut alegerile locale. După care, probabil, „pentru a-şi acoperi incompetenţa, la aproape două săptămâni după ce a pierdut alegerile, pe 6 octombrie, Administratorul Public al Primăriei Municipiului Bucureşti a transmis un răspuns la adresa SAPE”, notează ministrul.
„Brusc”, spune Popescu, li s-a părut o idee bună şi au lăsat de înţeles că Primăria doreşte să fie implicată în „proiecte care să rezolve problemele identificate de către specialişti referitor la starea actuală a SACET Bucureşti”.
„Mai mult, necesitatea demarării de urgenţă a unui amplu program de investiţii în capacităţi noi de producere energie termică – atât în cogenerare, cât şi în capacităţi de vârf – cu puteri instalate şi flexibilităţi care să le încadreze perfect în actualele cerinţe ale necesarului de căldură al oraşului, dar şi cu performanţe tehnice care să le permită concurarea cu succes în competiţia cu celelalte soluţii tehnice din piaţă, reprezintă o prioritate pentru administraţia publică pe care o reprezentăm”, a citat Virgil Popescu din răspunsul Primăriei.
Asta, în condiţiile în care, pe 6 octombrie, Nicuşor Dan nu era încă primar efectiv, pentru că Gabriela Firea „a avut grijă să saboteze, încă o dată, voinţa bucureştenilor din alegeri, prin tertipuri penibile”, continuă Popescu.
„Deci, cum rămâne stimată doamnă fost – primar general? Ce s-a întâmplat din iunie până în octombrie, de nu aţi răspuns propunerii înaintată de SAPE? Proiectul nu era bun sau aţi dat dispoziţie să nu se mişte o foaie de hârtie, că urma campania electorală şi credeaţi că dacă dăm drumul proiectului vă lua PNL ‘oxigenul’ electoral? Pentru asta aţi întârziat proiectul şi v-aţi bătut joc de bucureşteni, să daţi bine în alegeri? Cred că răspunsul este de la sine înţeles: Aţi blocat proiectul, deşi era spre binele bucureştenilor!”, a subliniat ministrul Energiei.
El a dat asigurări că acest proiect se va face şi a postat documente ce conţin schimbul de corespondenţă între SAPE şi Primărie.