Ministrul Energiei despre Legea offshore: Cred că va trece prin Parlament

Legea offshore este extrem de importantă pentru toată lumea şi mai ales pentru cetăţenii României, a declarat, luni, ministrul Energiei, Anton Anton, la Camera Deputaţilor, după "Ora Guvernului", menţionând că, în opinia sa, aceasta "va trece prin Parlament".
Economica.net - lun, 22 oct. 2018, 18:07
Ministrul Energiei despre Legea offshore: Cred că va trece prin Parlament

„Dacă toată lumea va fi de acord şi mâine în şedinţa de comisie ne vom înţelege, cred că va trece prin Parlament. Eu sper să treacă cât mai repede. Credeţi-mă! Eu cred că Legea offshore este extrem de importantă pentru toată lumea şi mai ales pentru cetăţenii României şi este păcat să nu treacă”, le-a spus Anton Anton jurnaliştilor.

Ministrul Energiei, Anton Anton, a fost invitat luni în plenul Camerei Deputaţilor, la „Ora Guvernului”, tema dezbaterilor fiind Legea offshore. Biroul permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat în acest sens, săptămâna trecută, solicitarea USR pentru dezbaterea „Legea offshore şi soluţiile pe care le are România pentru valorificarea gazelor din Marea Neagră”, cu participarea ministrului Energiei.

Proiectul de lege privind unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de către titularii de acorduri referitoare la perimetre petroliere offshore a fost adoptat în sesiunea trecută de Parlament, însă preşedintele Klaus Iohannis a trimis legea la Parlament spre reexaminare.

Pe 24 septembrie, membrii Comisiei pentru energie, infrastructură energetică şi resurse minerale din Senat au dat raport favorabil cu amendamente proiectului Legii offshore retrimis în Parlament şi, în aceeaşi zi, a fost adoptat şi de plenul Senatului, în calitate de primă Cameră sesizată.

Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie publică din Camera Deputaţilor au aprobat, în 2 octombrie, modificările la Legea offshore, însă a doua zi plenul a decis retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului. Decizia a fost luată la solicitarea liderului UDMR, Kelemen Hunor. PSD a fost de acord cu propunerea.

În 5 octombrie, preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, alături de mai mulţi membri ai partidului, a avut o întâlnire cu liderul PSD, Liviu Dragnea, şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, în cadrul căreia au discutat despre Legea offshore. Potrivit unor surse parlamentare, s-a decis ca legea să mai fie dezbătută încă o săptămână în comisii şi să fie trecută pe ordinea de zi a plenului Camerei Deputaţilor peste două săptămâni.

PSD şi ALDE au ajuns la un consens în privinţa modificărilor la Legea offshore, liderul deputaţilor PSD, Daniel Suciu, precizând pe 17 octombrie că, în urma şedinţei din coaliţie, s-a decis ca 50% din producţia de gaz din Marea Neagră să se tranzacţioneze pe bursa din România, iar investiţia celor care operează să se deducă maximum 30% din impozitul pe venitul suplimentar.

Decizia a fost luată după o întâlnire a preşedintelui Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, şi a liderului deputaţilor PSD, Daniel Suciu, cu reprezentanţii ALDE – Andrei Gerea şi Toma Petcu.

Liviu Dragnea a declarat, în aceeaşi zi, că sunt toate şansele ca Legea offshore să intre pe ordinea de zi din săptămâna următoare a Comisiilor pentru industrii, buget şi administraţie, el subliniind că în privinţa acestui act normativ „va fi o decizie a Parlamentului”.

„Cred că săptămâna viitoare, obligatoriu, trebuie să intre în comisii. (…) Pentru săptămâna viitoare nu mai văd niciun motiv să nu intre în comisie legea respectivă”, a spus Dragnea.

Camera Deputaţilor are rol decizional în ceea ce priveşte proiectul Legii offshore.

Proiectul de lege stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore, în conformitate cu prevederile acordurilor petroliere încheiate între titulari şi ANRM.

Te-ar mai putea interesa și
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Inteligența artificială și locurile de muncă. Românii, printre cei mai îngrijorați europeni de pierderea joburilor
Românii se află printre europenii care se tem cel mai mult că inteligența artificială va duce la pierderea multor locuri de muncă în țara lor, potrivit unui studiu realizat în 33 de țări.......
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas creează un gigant european în domeniul gestionării activelor,după tranzacţia 5,1 miliarde euro cu Axa
BNP Paribas SA va plăti 5,1 miliarde de euro pentru achiziţionarea diviziei de gestionare a activelor grupului francez ...
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
AUR nu participă la consultările de la Cotroceni; Simion: Nu avem ce discuta cu un preşedinte ilegitim
Preşedintele AUR, George Simion, a anunţat că formaţiunea sa nu participă la consultările de la Palatul Cotroceni pentru ...
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
Costin (BNS): Este greu de crezut că va apărea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar până în 2029
România va avea o nouă Lege de salarizare în sectorul bugetar, care presupune o creştere de cheltuială salarială, atunci ...