Ministrul Energiei, despre noi bonusuri la Romgaz şi Nuclearelectrica: Voi da mandat pentru vot de respingere
AGA Romgaz va avea loc pe 30 iulie, iar AGA Nuclearelectrica pe 31 iulie, iar pe ordinea de zi figurează propuneri care vizează acordarea unor astfel de bonusuri.
‘În ceea ce priveste propunerile existente pe ordinea de zi a adunărilor generale ordinare ale acţionarilor Romgaz (din data de 30 iulie 2014) şi Nuclearelectrica (din data de 31 iulie 2014) referitoare la acordarea unor bonusuri suplimentare, în funcţie de evoluţia performanţelor bursiere ale celor două societăţi, mandatul pe care îl voi da în calitate de ministru delegat pentru Energie va viza un vot de respingere. Consider că este mult prea devreme să putem vorbi despre acordarea unor noi bonusuri pentru două societăţi de stat ale căror conduceri au fost selectate în urmă cu aproximativ un an’, a declarat ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.
Conducerile ambelor societăţi au, în prezent, un nivel al veniturilor si stimulentelor pentru performanţă suficient pentru momentul actual şi, în plus, orice schimbare trebuie să fie rezultatul unui studiu care să analizeze comparativ remuneraţiile managementului societăţilor în cauză cu cele ale altor companii energetice similare din regiune şi din Uniunea Europeană, a precizat Nicolescu.
În ceea ce priveşte intenţia conducerii Hidroelectrica de a majora de peste 100 de ori indemnizaţiile pentru membrii Adunării Generale a Acţionarilor (din data de 30 iulie 2014), reprezentanţii Departamentului pentru Energie vor vota, de asemenea, împotrivă, a menţionat ministrul delegat pentru Energie.
‘Mi se pare imoral ca la o societate în insolvenţă, care face concedieri pentru eficientizare, să vorbim despre creşterea indemnizaţiilor membrilor AGA. Nu voi fi de acord niciodată cu o astfel de măsură pentru o societate aflată în insolvenţă, aşa cum este Hidroelectrica’, a afirmat Răzvan Nicolescu.
Acţionarii societăţii naţionale Romgaz vor discuta pe 30 iulie, la Adunarea Generală, bugetul de venituri şi cheltuieli al companiei pentru anul 2014, care prevede un profit net de 1,16 miliarde lei, pe fondul unor venituri totale de 5,089 miliarde lei şi unor cheltuieli de 3,578 miliarde lei, potrivit convocatorului AGA. Bugetul, aprobat de Guvern pe 9 iulie 2014, prevede majorarea profitului cu 19,5% faţă de profitul preliminat pentru 2013, creşterea numărului de angajaţi de la 6.472, la sfârşitul anului 2013, la 6.538 la finele anului 2014, precum şi majorarea cheltuielilor salariale cu 15,268 milioane lei, ca urmare a extinderii activităţii de producţie.
Societatea Naţională Nuclearelectrica a înregistrat, în primul trimestru al acestui an, un profit net de 102 milioane de lei, cu 30% mai mic faţă de cel din perioada similară din 2013, potrivit datelor companiei.
‘În acest context, Nuclearelectrica a aplicat o strategie de vânzări adaptată la piaţă, în scopul minimizării efectelor contextului de piaţă’, afirmau, la jumătatea lunii mai a.c., reprezentanţii societăţii.