Ministrul Energiei: fiecare primărie îşi va putea face licitaţie pentru concesionarea furnizării de gaze
În cadrul unei conferinţe de presă, Petcu a precizat că a observat în toate judeţele pe unde a fost o situaţie „destul de delicată” în ceea ce priveşte încălzirea populaţiei, în mod special în zona rurală, în condiţiile în care este „o problemă destul de mare pe zona lemnelor de foc”, fiind anumite restricţii la ora actuală pentru acestea.
„Am gândit o strategie, împreună cu Transgaz-ul, de modernizare şi extindere a reţelelor de gaze. Aici este, în primul rând, un impas, să spunem, legislativ, în sensul că legea prevede la ora actuală ca toate procedurile de concesiune a serviciilor de furnizare a gazelor să se realizeze de către Ministerul Energiei pentru fiecare UAT(unitate locală de administraţie) în parte, pentru fiecare primărie”, a explicat ministrul.
Petcu a adăugat că, la ora actuală, pentru modernizare, extindere şi reţele noi de gaze, licitaţiile pentru concesiune se desfăşoară la Ministerul Energiei, un lucru care, din punctul său de vedere, nu este în regulă.
„Închipuiţi-vă dacă 3.500 de UAT-uri ar dori o extindere sau reţele noi de gaze, nici nu am avea capacitatea (desfăşurării licitaţiilor pentru concesiune – n.r.), chiar dacă tot ministerul ar lucra pentru acest lucru. Pe de altă parte, nimeni nu cunoaşte mai bine potenţialul local decât fiecare primărie”, a spus el.
Ministrul Energiei a informat că a depus un amendament la Ordonanţa 64 care face referire la calendarul de liberalizare a preţului la gaze, prin care se deleagă această atribuţie către UAT-uri.
„Odată cu aprobarea acestei ordonanţe în Parlament şi publicarea ei, care modifică Legea 123, fiecare UAT va avea capacitatea, fie să-şi scoată la licitaţie singură delegarea serviciului de concesiune a furnizării de gaze, fie constituirea în ADI-uri şi cred că va fi mai interesantă, pentru că una este să licitezi pentru o localitate în care ai potenţial 1.000 – 2.000 de consumatori şi alta este să faci pentru 10 UAT-uri, cu 10.000 – 20.000 de consumatori”, a punctat Toma Petcu.
Ministrul a adăugat că, în paralel, şi Transgaz-ul îşi stabileşte o strategie de extindere a coloanelor principale ale reţelelor primare pentru alimentarea cu gaze a acestor comunităţi. „În perioada următoare, prin deblocarea acestor lucruri şi prin aceste demersuri, să putem să realizăm o extindere de reţele de gaze în comunităţi, reducând presiunea pe lemnul de foc şi, în acelaşi timp, aducând un confort mai mare în case”, a afirmat Toma Petcu.