UPDATE Ministrul Energiei îi dă în judecată pe Iulian Iancu şi pe Andreea Paul Vass
Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a declarat că îi va da în judecată pe parlamentarii Iulian iancu (PSD) şi Andreea Paul Vass (PNL) pentru insultă şi calomnie.
Ministrul şi deputatul Iancu au avut un schimb de replici în parlament pe tema creşterii preţurilor la energia termică.
Joi dimineaţă, preşedintele Comisiei pentru industrii de la Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, a declarat că ministrul delegat pentru Energie a minţit în legătură cu aprobarea primită de la Comisia Europeană în ceea ce priveşte liberalizarea calendarului la gaze.
„Puţin mai înainte, prin vocea ministrului delegat, aţi auzit că nu era nevoie de nicio intervenţie legislativă întrucât, prin Monitorul Oficial, preţurile pentru energia termică pentru anul viitor erau deja stabilite de către ANRE şi în consecinţă nu exista niciun risc de creştere de la 1 ianuarie 2015. Aş vrea să sancţionez de la această tribună în modul cel mai dur o astfel de intervenţie mincinoasă pentru că este o intervenţie, pe de o parte, periculoasă, pe de altă parte, sfidează Parlamentul României. Am invitat acest ministru la dezbaterile noastre, nu a venit la dezbateri. Pe Facebook, la postările domniei sale, referirile la adresa parlamentarilor sunt de genul corupţi, s-a terminat cu jaful”, a spus Iancu.
Iulian Iancu a mai afirmat şi că Răzvan Nicolescu a minţit Comisia Europenă spunând că va face modificarea pentru non casnici doar pentru anul 2014.
Anterior, ministrul delegat pentru Energie declarase că niciodată nu s-a pus problema de a creşte preţurile la energie termică.
Preţurile gazelor naturale produse în România şi plătite de populaţie nu vor creşte până la data de 1 iulie 2015, iar Guvernul va elabora cu ajutorul ANRE un nou grafic de liberalizare pentru perioada 1 iulie 2015 – 1 iulie 2021, care va ţine cont de trendul descrescător al evoluţiei preţurilor din regiune ale hidrocarburilor, precum şi de perioada mai lungă de aliniere agreată cu instituţiile financiare internaţionale, a anunţat, miercuri, Departamentul pentru Energie (DE).
Potrivit DE, în ceea ce priveşte CET-urile, Comisia Europeană este de acord ca regimul acestora să rămână neschimbat faţă de situaţia din prezent, adică pentru gazele naturale consumate cu scopul producerii de energie termică se va aplica acelaşi tarif ca şi pentru consumatorii casnici.
În context, Departamentul pentru Energie preciza, miercuri, că niciodată nu a existat riscul ca facturile populaţiei pentru energie termică şi gaze naturale să crească de la 1 ianuarie 2015.
Liberalizarea totală a pieţei gazelor naturale, inclusiv pentru consumatorii casnici, era prevăzută pentru 31 decembrie 2018. Recent, însă, Parlamentul a votat prelungirea acestui termen cu doi ani şi jumătate.