‘Vreau ca cetăţenii să simtă că există un Minister al Energiei care se ocupă de ei’, a susţinut ministrul, în cadrul unor declaraţii de presă.
El a fost întrebat ce părere are despre preţul energiei şi dacă a avut discuţii pe această temă cu Autoritatea de Reglementare (ANRE) sau cu Consiliul Concurenţei.
‘Ce discuţii? Cu cine? De ce să am discuţii cu ei legate de preţurile din piaţă? Ce, ministrul face preţurile? N-am auzit. Nu vă supăraţi, nu ministrul face preţurile. Cu ANRE o să mă întâlnesc când o să-mi vină rândul’, a arătat Anton.
Întrebat apoi de jurnalişti cum vede migrarea consumatorilor de la un furnizor de energie la altul, el a răspuns: ‘Dragilor, eu mă bucur că în sfârşit nu mai suntem captivi, noi, cetăţenii, şi că avem posibilitatea să optăm. Asta e un lucru pe care eu îl consider că este pozitiv. Eu consider că trebuie furnizorul să vină să mă convingă, să văd care e mai bun, cu care schimb contractul, deci mie îmi convine chestia asta’.
Când ziariştii au dorit să afle dacă el şi-a schimbat, acasă, furnizorul tradiţional, ministrul a precizat: ‘Nu mă ocup eu de chestia asta, îmi pare rău, să ocupă nevastă-mea. Nu ştiu, dar am s-o întreb’.
De la 1 ianuarie 2018, piaţa de energie electrică este liberalizată complet şi nu mai există tarife reglementate. Toţi consumatorii puteau, la nivel teoretic, să-şi schimbe furnizorul tradiţional de electricitate încă din 2007, dar puţini clienţi casnici au ales acest lucru, întrucât preţurile pe piaţa liberă erau mult mai mari decât cele reglementate. Lucrurile s-au schimbat, iar, de anul trecut, concurenţa între furnizori a crescut, iar preţurile pe piaţa liberă au devenit mai mici decât cele avizate de ANRE.
Ministrul Energiei: Hai să ne apucăm de treabă! Orice bănuţ pe care-l am îl voi băga în investiţii
Priorităţile Ministerului Energiei în perioada următoare vor fi legate în special de investiţii în rezolvarea problemelor de mediu la termocentralele pe cărbune, extrem de importante pentru sectorul energetic românesc, dar şi pe rezolvarea procedurilor de infringement cu Comisia Europeană, a declarat, joi, ministrul Energiei, Anton Anton.
‘Am planuri simple: programul de guvernare şi, în cadrul programului de guvernare, vreau ca cetăţenii să simtă că există un Minister al Energiei care se ocupă de ei’, a arătat ministrul.
În continuare, el a precizat că, în programul de guvernare, se pune accent pe producţia de energie pe cărbune întrucât acolo sunt cele mai mari probleme, datorită poluării, pentru care România riscă proceduri de infringement din partea Comisiei Europene.
‘De-asta ne-am concentrat, la nivel de primă urgenţă, să vedem ce putem face ca să scădem poluarea. Eu nu am de gând să închid mine, termocentrale pe cărbune. România are un mix energetic şi cel puţin o treime provine din cărbune. Eu ce să fac acum, să renunţ la toate facilităţile pe care le am pentru că vezi, Doamne, nu ştiu ce trebuie să fac. Sigur că vreau să le eficientizez. Asta va fi prima preocupare pe care o am. Vreau să văd care e planul şi cum o să facem să scadă poluanţii’, a susţinut Anton.
El a amintit că Ministerul Energiei va pregăti o strategie naţională a acestui sector, împreună cu Ministerul Mediului.
‘Gazele putem să le extindem pentru încălzire. Vorba aia, sunt localităţi pe lângă care trece o magistrală de gaze şi ele se încălzesc cu lemne. Nu e normal. Eu cred că trebuie să facem ceva acolo, astfel încât populaţia să se poată încălzi cu gaze. Dar viitorul în mod indubitabil este al energiei electrice’, a subliniat ministrul.
El a mai spus că precedesorul său i-a lăsat un teanc de dosare pe care cei doi le-au discutat punctual.
‘Există un fel de listă de urgenţe care începe cu infringementurile pe care le avem de la Comisia Europeană. Şi acolo trebuie să mă duc din nou în Parlament, îmi pare rău, de unde am plecat, să le spun ‘Fraţilor, vedeţi că am o hârtie, la voi, aci, un document, că trebuie să-l aprobăm’. Asta e prima urgenţă pe care o am, dacă vreţi să ştiţi’, le-a mai spus ministrul jurnaliştilor.
Totodată, când aceştia l-au întrebat care va fi poziţia României cu privire la decizia Parlamentului European, potrivit căruia, până în anul 2030, energia regenerabilă trebuie să însemne 35% din consum, Anton a răspuns: ‘Încă o dată vă spun, România are avantajul unui mix de energie, pe care putem să-l folosim. Acum sigur că Parlamentul European vine şi-ţi dă nişte cifre mobilizatoare, nu? Când a venit şi a zis 20-20, a zis 20% în anul 2020, să scadă cu 20 de nu ştiu ce, să iasă 20 de ori. Nu ştiu. Parlamentul European are nişte ţinte mobilizatoare. Acum România trebuie să analizeze: pot, nu pot? Asta o să facem’.
Anton a ţinut să reamintească şi că, atunci când a fost ministru al Cercetării, ‘a povestit de i s-a uscat gura’ despre faptul că trebuie alocat 3% din PIB sectorului de cercetare, aşa cum a cerut Parlamentul European, dar în final nicio ţară nu a dat mai mult de 2%.
Întrebat, în continuare, dacă va relansa listarea Hidroelectrica, el a răspuns doar atât: ‘Nu ştiu, astăzi’.
Totodată, jurnaliştii au dorit să afle de la ministru ce are de gând să facă cu cei 400 de milioane de euro pe care statul român i-a primit anul trecut de la Enel, în baza unei decizii a Curţii de la Paris.
‘Dar nu i-am găsit în sertar’, a răspuns Anton râzând. ‘Nu i-am găsit în niciun sertar. Să vedem. Sigur, ce să facem, ce se poate face cu banii ăştia. Eu, pentru mine, toate priorităţile sunt legate de investiţii. Suntem în investiţii la Luduş, ăsta… Iernut (centrala pe gaze pe care o construieşte Romgaz la Iernut – n.r.), vrem să finalizăm centralele hidro, că mai avem doi paşi şi – vorba unui coleg de-al meu, nu vă spun, că o să mă daţi pe post şi să nu se supere – o să mă duc acolo şi să dăm drumul la noile centrale hidro. Există o investiţie extrem de importantă, care este legată de nuclear, grupurile 1 şi 2 trebuie retehnologizate şi grupurile 3 şi 4 trebuie negociate şi finalizate. Hai să ne apucăm de treabă! Deci toţi banii, orice bănuţ pe care-l am îl voi băga în investiţii’, a conchis ministrul.
Ministrul Energiei a participat joi la conferinţa ‘Finanţarea eficienţei energetice în România, Ungaria şi Bulgaria’, organizată de Comisia Europeană în parteneriat cu Ministerul Energiei.