Ministrul Energiei: „Nu vom suferi deloc dacă ruşii taie gazul, chiar dacă nu ne-o dorim” INTERVIU

Ministrul pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a vorbit într-un interviu acordat ECONOMICA.NET despre efectele pe care le ar avea asupra ţării noastre sistarea furnizării de gaze ruseşti, despre eventualul ajutor pe care l-am da Republicii Moldova, despre exporturile de energie electrică ale României, dar şi despre relaţia sa cu ministrul Economiei, Constantin Niţă, cel căruia i-a luat locul în calitatea de ministru al Energiei.
Mihai Nicuţ - vin, 18 apr. 2014, 11:27
Ministrul Energiei:

Avem parte de un conflict între Rusia şi Ucraina şi există posibilitatea sistării furnizării de gaze către Europa. Cât am rezista noi dacă se va întâmpla aşa ceva?

Mai întâi, sperăm să nu se ajungă la o sistare a aprovizionării cu gaz din Federaţia Rusă spre UE. Am avut mai multe discuţii la Bruxelles cu comisarul european săptămânile trecute şi suntem optimişti că va fi găsită o soluţie diplomatică, identificată cu participarea reprezentanţilor Federaţiei Ruse, ai Uniunii Europene dar şi ai Ucrainei.

Bun, dar daca totuşi se taie gazul?

Dacă se taie, noi suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii. Avem o producţie domestică ce ne aşteptăm să rămână la cel cel mai mare nivel-nici Petrom nici Romgaz nu au în perioada următoare revizii la sonde, deci nu se va reduce producţia. În plus, avem o cantitate importantă de gaze deja stocată şi în această perioadă consumul nostru este sub producţia internă. Toate aceste lucruri ne dau confortul că nu vom avea probleme în nici o situaţie. Mai avem şi opţiunea ca, la nivelul lunii februarie a anului viitor, să trecem pe alt tip de combustibil centralele care folosesc acum gaz , şi anume pe păcură. De exemplu centralele Elcen. Suntem pregătiţi să facem faţă oricărei situaţii însă, repet, nu ne dorim să se ajungă la o întrerupere în furnizarea de gaz natural pentru că ar pierde toţi: şi Ucraina, şi Rusia.

În aces context, ce se va întîmpla cu Republica Moldova, că tot există o apropiere crescută acum între noi şi ei. Mă gândesc că ei ar avea mai mult de suferit, pentru că nu au surse alternative şi a apărut discuţia să le dăm noi nişte gaze. S-a spus că, în caz de întrerupere, să livrăm 50.000 de metri cubi pe oră, prin conducta Iaşi-Ungheni, începând din iunie.

De unde luna iunie și acest volum pe oră?

Sunt declarațiile ministrului economiei, domnul Niță, făcute miercuri seară la TVR…

Nu am văzut aceste declarații. Conform direcției strategice stabilite de domnul prim-ministru, eu sunt foarte prudent în a face estimări fără acoperire în relația cu Moldova. Este important să facem mai mult pentru Moldova, decât să promitem, și asta îmi propun alături de domnul Ponta. Datele când proiectul Iași-Ungheni poate fi finalizat precum și volumele ce pot fi realist livrate din România sunt cunoscute si la Chișinău și la Bruxelles. Am avut o discuție lungă cu domnul comisar european pentru energie, în legătură cu acest subiect, zilele trecute.

Şi vor continua discuţiile cu Bruxelles-ul pe această temă?

Comisarul pentru energie urmează să vină în România săptămâna viitoare. Vor fi discuţii mai largi, iar cu această ocazie l-am invitat şi pe omologul meu de la Chişinău, dl. ministru Lazăr.

Cum lucrați cu domnul Niță? Se aude că o să vă ia toate atribuțiile înapoi, pe care i le-a luat domnia sa, lui Varujan Vosganian, când acesta era ministrul economiei...

Haideți să trecem la lucruri serioase!

Nu e glumă… E o întrebare serioasă.

Am fost onorat când domnul Ponta mi-a propus mandatul de ministru al energiei. Am acceptat să mă implic și încerc să fac ceva bun pentru România. Vreau ca prin tot ceea ce fac să nu-i dezamăgesc pe cei care au avut și ei încredere în mine. Mă bucură să constat că numărul acestora este în creștere…

Evitați să vorbiți despre relația cu domnul Niță. Domnia sa face însă, multe declarații despre energie, inclusiv cea legată de aprovizionarea cu gaz a Moldovei.

Nu evit să vorbesc, însă preocupările mele sunt altele. Sunt multe probleme de rezolvat în domeniul energetic. Unele sunt foarte vechi, de exemplu RAAN. Domnul Niță este, spre deosebire de mine, un politician. Este chiar unul abil. Este mult mai confortabil să-ți dai cu părerea public despre problemele pe care le gestionează alții, decât să vorbești despre problemele pe care le gestionezi tu. Dacă nu ar vorbi despre energie, probabil, dumneavoastră jurnaliștii l-ați întreba de Oltchim, de industria de aparare, de Arpechim… dosare grele.

Vom exporta energie în Albania de 1 miliard, aşa cum spunea totuşi domnul Niţă? Cine exportă, cum?

N-am văzut,dar ce pot să vă spun este că legislaţia din România, în momentul de faţă, obligă producătorii de energie electrică să tranzacţioneze pe bursă. Sigur, Albania este o piaţă interesantă, ei nu-şi pot asigura o bună parte din consum, importă destul de mult…Având în vedere că noi avem o putere instalată foarte mare în raport cu consumul nostru-acum avem o capacitate instalată de peste 20.000 MW şi un consum de 8.000-8.500 MW-mi-aş dori să încurajăm exportul de energie electrică din România spre regiune. Şi nu doar la nivel declarativ, dar am şi încercat să fac ceva, am propus eliminarea taxei de cogenerare pentru export, pentru că trebuie să facem şi lucruri concrete, nu doar să ne dorim.

Încurajez ANRE să discute cu Autorităţile de Reglementare din regiune pentru cuplarea României la piaţa din Ungaria, Cehia, Slovacia şi Austria.
Sunt discuţii cu mai mulţi parteneri regionali, din Muntenegru, Turcia, inclusiv cu Albania, încurajez companiile româneşti să continue astfel de discuţii, la fel cum încurajez şi companiile din străinătate să se înregistreze în România şi să vină să tranzacţioneze şi pe bursa din România, dar legislaţia din momentul de faţă este clară pentru producători. Ce va fi în viitor, vom vedea.

Deci ar putea să exporte, eventual, un trader, acum…

Ar putea să exporte Electrica, de exemplu, sau chiar şi producătorii, în cazul în care companiile din statele respective sunt înregistrate în România şi cumpără pe bursă, de la producători. Va fi o analiză şi pe legislaţie, vom vedea cum e mai bine să facem pentru că realitatea e că avem o putere instalată de 20.000 şi un consum de doar 8.000.

Vânzătorii şi cumpărătorii de gaz nu se înţeleg, pe piaţă, la preţuri. Cine e de vină şi cum ar trebui să se deblocheze situaţia? Pe de o parte, consumatorii spun că producătorii trebuie să vândă gaz la preţul minim de 72 de lei, iar producătorii spun că nu-s obligaţi să vândă la acest preţ

ANRE are toate datele legate de contractele încheiate, însă este evident că fiecare dintre părţi ia poziţie de negociere, în raport cu cealaltă. Cred că e în interesul tuturor ca ei să se înţeleagă. Din punctul de vedere al Guvernului, este esenţial să păstrăm locureile de muncă şi, orice situaţie generatoare de instabilitate, având în vedere ce se întâmplă şi la est de România, va primi o reacţie corespunzătoare din partea statului român.

Noi le-am creat condiţiile ca ei să se înţeleagă. Le-am creat pe baza unor propuneri venite în special de la consumatori. Sper să se înţeleaga şi am sentimentul că cel puţin cu unii dintre ei s-au înţeles.

Cu Petrom, cred, că este mai flexibil decât Romgaz. Romgaz, dacă vinde sub un anumit preţ, poate fi considerat că cel care a decis asta a prejudiciat compania.

Lucrurile sunt mai nuanţate. Romgaz avea nişte contracte semnate cu ceva timp în urmă, din câte înţeleg, dar este politica comercială a companiei, însă rugămintea mea publică, către toţi, a fost să fie raţionali. Evident că ce dau unii iau ceilalţi, evident că îşi urmăresc interesele, dar invitaţia mea a fost să fie raţionali pentru că sunt obligaţi să trăiască unii cu alţii-producători şi consumatori. Aţi văzut probabil comunicatul emis în urmă cu cîteva zile de operatorul sistemului de transport, Transgaz, care spune că, până cel mai devreme la jumătatea anului 2016 nu vor fi posibile exporturi fizice de gaz din România într-un cuantum care să depăşească 1% din producţia internă.

Te-ar mai putea interesa și
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
SABIF: 4.709 solicitări în perioada 31 decembrie 2024 – 03 ianuarie 2025
Serviciul de Ambulanţă Bucureşti - Ilfov a înregistrat, din 31 decembrie, ora 07:00, până pe 3 ianuarie la aceeaşi oră, 4.709 solicitări, a declarat, vineri, pentru AGERPRES, managerul......
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația sindicală FIM-CISL
Producția de mașini realizată de Stellantis în Italia a ajuns la minimul ultimilor 68 de ani, susține confederația ...
Producţia de vehicule realizată în Italia de grupul auto franco-italian Stellantis în 2024 a fost cu 37% sub cea din ...
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Ministerul Energiei anunță prelungirea mecanismului de prețuri plafonate la energie electrică și gaze
Conform programului de guvernare și planului de acțiune stabilit la nivelul Ministerului Energiei, nu există la acest ...
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Cel mai redus număr de şomeri în Spania, începând din 2007
Spania a încheiat anul 2024 cu 2,56 milioane de şomeri, cei mai puţini înregistraţi în luna decembrie, începând din ...