Ministrul Energiei: O comisie parlamentară analizează reorganizarea ANRE. Unele activităţi ar putea fi preluate de Guvern
‘Analizăm mecanismul de funcţionare al ANRE, să vedem unde se împiedică decizia, vizavi de activitatea ANRE, nu doar a conducerii. Din ce am vorbit cu domnul Havrileţ (Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE – n. r.), sunt unele probleme şi de legislaţie care nu le permit unele lucruri’, a spus Petcu.
El a precizat că această comisie va analiza toată legislaţia secundată emisă de ANRE, pentru a verifica dacă aceasta este adaptată la cerinţele europene.
‘Dacă ar fi să ne uităm la acţiunile pe care ANRE le-a luat sau nu le-a luat în ultima perioadă, poate este o problemă nu neapărat de o decizie a conducerii ANRE, ci poate este vorba de blocaje în punerea în aplicare sau există anumite lacune şi ar trebui să rezolvăm asta. De-asta sunt şi ei (ANRE – n.r.) parteneri în această comisie’, a mai arătat Petcu.
Întrebat dacă se ia în calcul transferul ANRE din nou în subordinea Guvernului, ministrul a răspuns: ‘Nu cred, poate unele părţi, poate partea de licitaţie, poate partea de control. Va fi o analiză, va fi o reorganizare a ANRE. ANRE are rol de reglementare, control şi supraveghere, am putea noi să preluăm unele din acest activităţi. Nu este o decizie foarte clară şi, repet, dincolo de decizia conducerii, poate e vorba de organizare’.
Petcu a precizat că reorganizarea reglementatorului se poate face prin modificarea legii de înfiinţare a ANRE.
Potrivit Legii 160/2012, Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei este o autoritate administrativă autonomă, cu personalitate juridică, sub control parlamentar, finanţată integral din venituri proprii, independentă decizional, organizatoric şi funcţional, având ca obiect de activitate elaborarea, aprobarea şi monitorizarea aplicării ansamblului de reglementări obligatorii la nivel naţional necesar funcţionării sectorului şi pieţei energiei electrice, termice şi a gazelor naturale în condiţii de eficienţă, concurenţă, transparenţă şi protecţie a consumatorilor.
Totodată, ministrul a fost întrebat dacă, în opinia sa, este oportună eliminarea articolului 23 din Legea energiei 123/2012, care prevede că toţi producătorii sunt obligaţi să vândă energia disponibilă pe bursă, transparent şi nediscriminatoriu.
‘Cred că este oportună la ora actuală (eliminarea articolului 23 din Legea 123/2012 – n. r.), având în vedere evoluţia pieţei din ultima perioadă. Noi avem câteva propuneri de mecanisme suplimentare şi cred că un lucru foarte important este cine elaborează, cine reglementează legislaţia secundată. Este foarte important. Fără o legislaţie secundară foarte clară şi predictibilă este foarte greu să ai mecanismele de reglare a pieţei’, a precizat Petcu.
El s-a referit la situaţia de pe bursa de energie, unde preţurile au crescut în acest an cu peste 50% faţă de anul trecut.
‘Vom căuta cele mai bune mecanisme pentru a sprijini consumatorii în general’, a subliniat ministrul.
Potrivit datelor prezentate de Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER), media aritmetică a preţurilor pe primele opt luni din 2017 a crescut cu 64% faţă de anul trecut pe piaţa spot a bursei de energie OPCOM, în condiţiile în care cantitatea tranzacţionată a fost doar cu 3% mai mare.