Ministrul Energiei: O parte din redevenţele petroliere s-ar putea duce către comunităţile locale
El a fost întrebat dacă este posibil ca o parte din redevenţe să ajungă la bugetele locale, pentru ca acestea să fie mai interesate să atragă proiecte de petrol şi gaze.
‘Este analizat în legea redevenţelor şi o să decidem dacă este cazul ca aceste redevenţe să fie puţin splitate. Nu este o decizie luată, dar este o variantă de lucru’, a răspuns ministrul.
Potrivit Legii petrolului, redevenţa petrolieră reprezintă suma datorată de către titularii acordurilor petroliere bugetului de stat, în condiţiile legii, pentru exploatarea unui zăcământ petrolifer şi a bunurilor aflate în domeniul public, în scopul transportului şi tranzitului petrolului pe conducte magistrale, precum şi operării terminalelor petroliere.
Totodată, ministrul a adăugat că Romgaz ar putea demara peste un an şi jumătate producţie în zăcământul uriaş de la Caragele, judeţul Buzău, descoperit recent.
O mare problemă a acestui proiect sunt exproprierile, întrucât proiectele de exploatare a gazelor nu sunt legiferate ca fiind de interes public, a continuat ministrul.
‘Deocamdată exploatarea de gaze nu este văzută ca exploatare de interes public, cum ar fi autostrăzile, iar aici lucrăm la modificarea legii pe a-i putea sprijini, deja am demarat acest lucru. (…) Nu putem vorbi de închirierea terenurilor, pentru că sunt proiecte care se derulează pe mai mulţi ani şi poate fi o vulnerabilitate. Consider că este mult mai corect ca Romgaz să fie proprietar pe acele terenuri, pentru că vorbim de investiţii de zeci de milioane de euro. Noi sperăm ca într-un an şi jumătate să avem producţie efectivă în acea zonă’, a subliniat Petcu.
Romgaz a anunţat, în luna mai, că zăcământul de gaze naturale de la Caragele care se va dezvolta în următorii ani ar putea avea între 25 şi 27 de miliarde de metri cubi de gaz, fiind cea mai importantă descoperire de după Revoluţie.
Spre comparaţie, producţia anuală de gaze a ţării este în prezent de circa 11 miliarde de metri cubi pe an.