Ministrul Energiei: OUG 114 a fost făcută cu participarea ANRE pentru ca populaţia să nu fie afectată de scumpiri
„Ordonanţa de urgenţă 114 a fost făcută cu participarea ANRE-ului, astfel încât populaţia să nu fie afectată de scumpiri, aşa cum se părea că se va întâmpla în viitor. Pentru că, ştiţi foarte bine, contractele se fac acum pentru (…) cel puţin şase luni de zile şi toate contractele viitoare erau la nişte valori foarte mari. Ordonanţa 114 a încercat, în conformitate cu legislaţia europeană, să stopeze creşterea preţului. Nu cred că ANRE-ul va creşte preţul, nu cred, pentru că aşa ne-am înţeles, că preţurile vor fi stopate”, a declarat ministrul Energiei la Piteşti, în cadrul unei conferinţe de presă.
El a subliniat că nu s-a discutat de o „îngheţare” a preţurilor, ci doar de stoparea majorărilor.
Comitetul de reglementare al ANRE a decis, luni, să menţină actualele tarife reglementate de energie electrică pentru clienţii finali casnici, de la 1 martie 2019, potrivit unui comunicat al instituţiei, remis AGERPRES.
„Tarifele reglementate au fost stabilite în urma analizei datelor şi informaţiilor transmise de furnizorii de ultimă instanţă, cu respectarea prevederilor Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate şi a preţurilor aplicate de furnizorii de ultimă instanţă clienţilor finali aprobate prin Ordinul ANRE nr. 11/2019. Tarifele reglementate de energie electrică aprobate pentru clienţii finali casnici valabile începând cu data de 1 martie 2019 nu se modifică faţă de cele care sunt, în prezent, în vigoare”, au precizat reprezentanţii ANRE.
Totodată, tarifele de distribuţie vor creşte, în medie, cu circa 2,5% de la 1 martie.
„Având în vedere creşterea valorii prognozate a ‘Costurilor rezultate cu plata impozitelor, redevenţelor, taxelor şi vărsămintelor asimilate, stabilite conform legislaţiei în vigoare sau de către autorităţile locale’, cauzate de modificarea procentului aplicat la cifra de afaceri realizată în anul 2018 de la 0,1% la 2%, considerăm necesară efectuarea corecţiilor aferente costurilor necontrolabile ale operatorilor de distribuţie şi corectarea tarifelor de distribuţie valabile de la 1 martie 2019”, se arată în nota de fundamentare a unui proiect de ordin.
În document se precizează că noile tarife pentru serviciul de distribuţie a energiei electrice propuse prin actuala modificare conduc la suportarea de către utilizatorii din aria în care operatorii prestează serviciul de distribuţie a unor costuri majorate pentru serviciul de distribuţie, conform creşterilor de tarife menţionate în proiectele de ordin.
„Modificarea tarifelor va permite asigurarea veniturilor anuale ale operatorilor de distribuţie concesionari necesare desfăşurării activităţii, ca urmare a modificării apărute în legislaţia primară”, se mai menţionează în nota de fundamentare.