Ministrul Energiei speră să fie finalizată HG ce prevede înfiinţarea Autorităţii de Management a Apei Grele, înainte de rectificare

Economica.net
14 07. 2017
toma_petcu_6758498576859403_32145600

‘Când am preluat mandatul, Uzina de Apă Grea Mehedinţi era deja în procedura de faliment. Atunci, conform discuţiilor şi negocierilor, atât cu Comisia Europeană, dar şi cele stabilite la nivel de Guvern încă de anul trecut, am înfiinţat, prin Ordonanţă de Guvern, Autoritatea de Management a Apei Grele. În prezent lucrăm la Hotărârea de Guvern pentru a-i da o formă de organizare, numărul de personal, conducerea şi sperăm să-i dăm drumul în avizare interministerială. Foarte important este ca la rectificarea de buget să prindem sumele pentru funcţionarea acestei autorităţi, deoarece ea devine funcţională doar în momentul în care avem banii necesari’, a declarat vineri, ministrul Energiei, aflat într-o vizită la Porţile de Fier I.

Dincolo de obiectivul propus, de menţinere în condiţii optime a cantităţilor de apă grea, care sunt stocate acolo, mai există şi o problemă legată de centrala termică ce produce energie termică pentru populaţie.

‘Reprezentanţii companiei de insolvenţă care administrează Regia Autonomă de Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin ne-au spus că i-ar ajuta foarte mult dacă noi reuşim, la rectificarea bugetară, să preluăm prin această autoritate costurile pentru menţinerea apei grele, respectiv, pază, menţinerea la parametri optimi şi aşa mai departe, iar ei ar putea să se axeze mai mult pe partea de producţie de energie termică. Le-am spus calendarul şi le-am dat asigurări că vom reuşi până la rectificare să dăm acest HG, iar la rectificare avem cu siguranţă garanţii că vom primi aceste sume pentru funcţionare, astfel încât ei să se degreveze de aceste cheltuieli şi să se axeze foarte mult pe partea de producţie de energie termică’, afirmă Toma Petcu.

Potrivit ministrului Energiei, pe termen lung, Primăria Drobeta Turnu Severin va trebui, însă, să găsească o soluţie, mai ales că are avantajul că reţelele termice şi punctele termice sunt modernizate, astfel încât această capacitate se poate dezvolta, iar pe termen lung să stabilească dacă vor merge pe producţie pe bază de gaz, de cărbune, pe orice tip de producţie pentru a produce energie termică.