“Trebuie să se știe foarte clar, toți românii care își montează panouri fotovoltaice nu vor plăti nicio taxă pentru energia produsă și consumată. Nu vorbim despre nicio taxă. Există posibiltiatea, în anumite condiții, ca atunci când, de exemplu, numărul prosumatorilor este foarte mare și ajunge la 8 la sută din capacitatea instalată a sistemului energetic national, în baza unui studiu pe care Autoritatea de Reglemetare îl va face la data aceea – e foarte puțin probabil să ajungem la acest procent – începand din data de 1 decembrie 2026, atunci guvernul poate introduce o taxă. Dar scrie foarte clar “poate introduce”. Nu va exista o taxă mâine, sau anul viitor, sau peste trei ani, sau peste patru ani. Nimeni nu își dorește să pună o astfel de taxă în România”, a spus Virgil Popescu, în conferință de presă.
Ministrul a spus că informația a apărut într-o formă draft al OUG-ului, dar, întrebat fiind dacă formularea va fi scosă din textul final al OUG care va apărea în Monitor, el a spus că nu, pentru că este vorba despre o directivă pe care oricum România a întârziat să o transpună și a repetat că nu se va introduce o astfel de taxă în România și a subliniat că Ministerul Energiei nu va susţine niciodată introducerea unei astfel de taxe.
„Nu va exista nicio taxă pentru prosumatori, acest lucru este cert. Guvernul Ciucă sprijină prosumatorii. Ordonanţa a fost în dezbatere publică. Nimeni nu-şi doreşte această taxă şi nimeni nu va plăti o astfel de taxă”, a completat ministrul de resort.
Popescu a amintit că, la finalul anului trecut, Guvernul a introdus conceptul de compensare cantitativă şi din acel moment numărul prosumatorilor a crescut de la câteva sute la câteva zeci de mii.
Iată aici aici textul articolului cu pricina:
Alin.3 Autoritățile administrației publice centrale și ANRE aplică taxe și tarife nediscriminatorii și proporționale prosumatorilor de energie din surse regenerabile, în legătură cu energia electrică din surse regenerabile autoprodusă de aceștia care rămâne în spațiile lor într-unul sau mai multe din următoarele cazuri:
a) dacă energia electrică din surse regenerabile autoprodusă este sprijinită efectiv prin intermediul unor scheme de sprijin, numai în măsura în care nu sunt subminate viabilitatea economică a proiectului și efectul de stimulare a unui astfel de sprijin;
b) de la data de 1 decembrie 2026, dacă puterea instalată în centralele electrice ale prosumatorilor depășește 8% din puterea totală instalată în capacitățile de producție de energie electrică la nivel national și dacă se demonstrează, prin intermediul unei analize cost-beneficiu, efectuată de ANRE printr-un proces deschis, transparent și participativ, că dispoziția prevăzută la alin. (3) lit. (b) fie a avut drept rezultat o sarcină disproporționată semnificativă pentru sustenabilitatea financiară pe termen lung a sistemului electric, fie creează un stimulent care depășește ceea ce este necesar în mod obiectiv pentru a obține o utilizare rentabilă a energiei din surse regenerabile, precum și că o astfel de sarcină sau un astfel de stimulent nu ar putea fi minimizat prin întreprinderea altor acțiuni rezonabile; sau
c) dacă energia electrică din surse regenerabilă autoprodusă este produsă în instalații cu o putere totală instalată de energie electrică de peste 30 kW.