Ministrul Energiei, Toma Petcu, a demisionat din funcţie. Cine preia portofoliul – Lista miniştrilor propuşi de PSD

Economica.net
26 01. 2018
anton_anton_6758495768594_42934800

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a informat vineri că ministrul Energiei, Toma Petcu, şi-a anunţat retragerea din Guvern din motive de sănătate, locul său urmând să fie luat de deputatul Anton Anton.

‘Toma Petcu a anunţat că se retrage din motive de sănătate. (…) Doreşte să-şi consolideze sănătatea’, a spus Tăriceanu, după şedinţa conducerii ALDE.

El a precizat că, în locul lui Petcu, ALDE îl propune pe Anton Anton, fost ministru al Educaţiei şi Cercetării.

Fostul ministru al Energiei, Răzvan Nicolescu, spune ca numirea lui Anton Anton poate să însemne un lucru bun pentru sectorul energetic din România.

„Desemnarea profesorului Anton Anton ca ministru al energiei poate fi un lucru bun pentru sectorul energetic romanesc datorita experientei sale in mediul academic si in cel al cercetarii, experienta ce poate ajuta domeniul sa (re)devina integru, profesionist si preocupat de schimbarile tehnologice care se intampla. Sa ii uram succes si sa ii tinem pumnii sa reuseasca!”, a precizat Răzvan Nicolescu pe pagina sa de Facebook.

Cine este Anton Anton

Anton Anton s-a născut la 22 decembrie 1949, în Timișoara, România. Este fiul unui important lider comunist, Ioan M. Anton, membru in CC al PCR si un apropiat al familiei Ceausescu, un inginer și om politic român.

Membru al PNL din anul 1995, profesorul Anton a fost numit în anul 2005 în funcția de Secretar de stat la Ministerul Educației și Cercetării. A fost numit apoi ca președinte al Autorității Naționale pentru Cercetare Științifică din cadrul MEdCT (2006-2008).

La data de 7 octombrie 2008, Anton Anton a fost propus pentru funcția de ministru al Educației, Cercetării și Tineretului.

A urmat cursuri universitare la Institutul Politehnic „Traian Vuia” din Timișoara (1967-1972), obținând titlul de inginer, cu Diplomă de Merit, studii postuniversitare de „Informatică și matematică pentru cercetare” la Universitatea București (1973-1974), curs de specializare ca bursier Fullbright la Johns Hopkins University din Baltimore (1977) și apoi studii de doctorat la Institutul de Construcții din București (1977-1986), obținând titlul științific de doctor inginer.

După absolvirea facultății, ca urmare a rezultatelor excepționale avute, a fost selectat pentru a rămâne în învățământul superior la Catedra de Hidraulică și Protecția Mediului a Institutului de Construcții din București (astăzi Universitatea Tehnică de Construcții), având gradele didactice de asistent (septembrie 1972 – septembrie 1979), șef de lucrări (septembrie 1979 – noiembrie 1990), conferențiar (noiembrie 1990 – noiembrie 1995) și profesor universitar (din noiembrie 1995). A desfășurat activitate didactică și de cercetare și a fost șeful Laboratorului de Hidraulică (1972-2003).

Profesorul Anton Anton este conducător de doctorat pe domeniile Ferrohidrodinamică, Hidraulica experimentală, Mașini hidraulice și Inginerie urbană, atestat în anul 2002, având în prezent 8 doctoranzi în stagiu. Este membru al asociațiilor profesionale: IUFA (International Urban Fellows Association) – 1977, ARA (Asociația Română a Apei) – 1996, EASA (European Academy of Sciences and Arts) – 2004 și ASTR (Academia de Științe Tehnice din România, membru corespondent din 2004 și membru plin din 2006).

A avut funcții manageriale în domeniul învățământului tehnic fiind membru CNCSIS (Consiliul Național al Cercetării Științifice în Învățământul Superior) (1997-2005), membru a IUHER (Implementation Unit of Higher Education Reform) (1997-2000), președinte al Comisiei de științe inginerești din CNCSIS (1998-2005), președinte al IUFA (2002-2004), fiind și consultant al Companiilor de Apă din România în domeniul rețelelor de transport și al stațiilor de pompare, precum și consultant internațional pentru proiecte de infrastructură urbană.

Sursă WIKIPEDIA

Ştirea se actualizează.

Ultima variantă a Guvernului Dăncilă, înainte de vot:

PREMIER: Viorica Dăncilă
SECRETAR GENERAL AL GUVERNULUI: Sevil Shhaideh
VICEPREMIER FĂRĂ PORTOFOLIU: Rovana Plumb/ Viorel Ștefan
VICEPREMIER ȘI MINISTRU AL DEZVOLTĂRII: Paul Stănescu

PSD

MINISTRUL AFACERILOR INTERNE: Carmen Dan
MINISTRUL APĂRĂRII NAȚIONALE: Mihai Fifor
MINISTRUL FINANȚELOR: Ionuț Mișa
MINISTRUL AGRICULTURII: Petre Daea
MINISTRUL EDUCAȚIEI: Ecaterina Andronescu / Valentin Popa
MINISTRUL MUNCII: Olguța Vasilescu
MINISTRUL ECONOMIEI: Gheorghe Șimon
MINISTRUL TRANSPORTURILOR: Sorin Bota, RAZVAN CUC, Lucian Şova
MINISTRUL PENTRU MEDIUL DE AFACERI: Ilan Laufer
MINISTRUL SĂNĂTĂȚII: Florian Bodog / Sorina Pintea/Rodica Nassar
MINISTRUL CULTURII: George Ivaşcu
MINISTRUL APELOR ȘI PĂDURILOR: Ioan Deneş
MINISTRUL CERCETĂRII: Șerban Valeca
MINISTRUL COMUNICAȚIILOR:
MINISTRUL TINERETULUI ȘI SPORTULUI: Gabriela Szabo, Ioana Bran
MINISTRUL TURISMULUI: Bogdan Trif (PSD Sibiu)
MINISTRUL PENTRU DIALOG SOCIAL: Adrian Dobre / Ioana Bran
MINISTRUL PENTRU ROMÂNI DE PRETUTINDENI: Andreea Păstîrnac
MINISTRUL PENTRU FONDURI EUROPENE: Ana Birchall/ Rovana Plumb
MINISTRUL PENTRU AFACERI EUROPENE: Victor Negrescu

ALDE
MINISTRUL JUSTIȚIEI: Tudorel Toader
MINISTRUL AFACERIOR EXTERNE: Teodor Meleșcanu
MINISTRUL ENERGIEI: Toma Petcu a demisionat
MINISTRUL PENTRU RELAȚIA CU PARLAMENTUL: Viorel Ilie